Flucloxacilline is een penicilline-antibiotica

Patiënten die flucloxacilline gebruiken kunnen te maken krijgen met een lage kaliumspiegel in het bloed (hypokaliëmie). Dit is belangrijk voor patiënten die al plaspillen gebruiken die hypokaliëmie kunnen geven of wanneer andere risicofactoren voor de ontwikkeling van hypokaliëmie aanwezig zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tien meldingen van een te lage kalium spiegel in het bloed bij flucloxacilline.

Flucloxacilline is een penicilline-antibiotica. Artsen schrijven het voor bij huidinfecties met bacteriën, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard en wondroos. Verder ook bij melkklierontsteking, ernstige reacties van het lichaam op infecties (sepsis), luchtweginfecties en hersenvliesontsteking.

Een te lage kaliumspiegel kan diverse oorzaken hebben. Enerzijds kan er een probleem zijn bij de opname van kalium, er kan een probleem zijn bij de uitscheiding van kalium doordat bv de nieren niet goed functioneren. Hypokaliëmie wordt gezien als groeps-effect van penicillines, de geneesmiddelgroep waar flucloxacilline toe behoort. Patiënten met milde hypokaliëmie hoeven geen klachten te hebben. De gevolgen van een ernstige hypokaliëmie kunnen levensbedreigend zijn.

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Risico op lage kaliumspiegel bij flucloxacilline
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!