Dieren en dierlijke producten worden gemonitord op de aanwezigheid van carbapenemase-producerende bacteriën (CPE).

Deze bacteriën zijn vaak resistent tegen veel antibiotica. De monitoring kan worden verbeterd door meer monsters te onderzoeken en door gerichter te monitoren. Daarmee wordt de kans groter om besmettingen met CPE te ontdekken, voordat het verspreid is naar andere bedrijven, dieren of dierlijke producten. Tot nu toe zijn CPE in Nederland nog niet aangetroffen in dieren of dierlijke producten, maar in het buitenland incidenteel wel.

CPE zijn resistent tegen antibiotica die als laatste redmiddel worden gebruikt bij infecties bij mensen. Deze bacteriën worden gezien als een bedreiging voor de volksgezondheid. In Nederland komen CPE nog niet vaak bij mensen voor. Als dit type bacteriën in ziekenhuizen en andere zorginstellingen wordt aangetroffen, worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat ze zich niet verder kunnen verspreiden.

CPE in dieren

Dieren of dierlijke producten kunnen een rol spelen bij de verspreiding van CPE naar de mens. De huidige monitoring van CPE vindt plaats in de Nederlandse veestapel, gezelschapsdieren en dierlijke producten. Het is echter onzeker of deze monitoring voldoende is om CPE te vinden op het moment dat deze nog niet verspreid zijn naar meerdere bedrijven. Daarom heeft het ministerie van VWS het RIVM gevraagd dit te onderzoeken.

Meer monsters

Uit het onderzoek blijkt dat de huidige aantallen monsters die van dieren en dierlijke producten genomen worden te klein zijn om betrouwbare uitspraken te doen dat er geen CPE aanwezig is in de veestapel. Daarom wordt aanbevolen om in de monitoring voortaan meer monsters te onderzoeken.

Risico’s analyseren

Ook is het zinvol om vooraf te analyseren waar de grootste risico’s voor introductie van CPE in dieren en/of dierlijke producten liggen, zodat de aanvullende metingen zo gericht mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Een van die mogelijke risico’s is de import van dieren en/of dierlijke producten uit (buitenlandse) gebieden waar CPE voorkomt. Verder kunnen ook slachtdieren besmet worden door overdracht vanuit fokbedrijven, waar op dit moment geen monitoring plaatsvindt. Daarnaast kan er ook overdracht plaatsvinden naar dieren via besmette mensen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!