Fluorochinolonen zijn antibiotica voor de behandeling van infecties

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt opnieuw voor langdurige en mogelijk blijvende schade aan spieren en zenuwstelsel bij het gebruik van een specifieke groep antibiotica, fluorochinolonen.

Fluorochinolonen zijn antibiotica voor de behandeling van infecties. Het gaat om ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, ofloxacine en norfloxacine. Mogelijke bijwerkingen van deze groep antibiotica zijn schade aan spieren zoals een ontsteking van de pees. Neurologische klachten komen ook voor. Deze bijwerkingen zijn zeldzaam, maar patiënten kunnen langdurig of zelfs blijvend last hiervan ervaren.

Advies van het EMA
In 2019 gaf het EMA advies over het gebruik van deze groep antibiotica. Het advies voor artsen is om deze middelen niet voor te schrijven bij een aantal aandoeningen. Onderzoek laat zien dat deze middelen nog te veel worden voorgeschreven buiten deze adviezen.

Daarnaast moeten patiënten meteen contact met hun arts opnemen bij verschillende pees-, spier- en gewrichtsklachten en bij neurologische klachten zoals tintelingen, gevoelloosheid of zwakte.

Lees hier het bericht van het EMA (in het Engels).

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Opnieuw aandacht voor bijwerkingen van fluorochinolonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!