Onderzoekers van Erasmus MC ontwikkelen een beslishulp, een algoritme, om covid-patiënten niet onnodig lang in isolatie IC opgenomen te houden

De timing van het corona-vrij verklaren van patiënten in isolatie moet beter worden. Een te korte isolatie geeft besmettingsrisico’s in het ziekenhuis, een te lange isolatie heeft nadelige gevolgen voor de patiënt. Onderzoekers van Erasmus MC ontwikkelen een beslishulp, een algoritme, om covid-patiënten niet onnodig lang in isolatie IC opgenomen te houden. Een betere timing levert ook een besparing aan kosten op en leidt tot minder en beter gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en beschikbare bedden.

ZonMw stelt 6 ton euro subsidie beschikbaar voor dit onderzoek, geleid door Anne Voor in ’t Holt, epidemioloog, en prof.dr. Greet Vos, arts-microbioloog van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van Erasmus MC. Zij werken samen met het Juliuscentrum in Utrecht, de afdeling Viroscience van het Erasmus MC en zeven ziekenhuizen.

Vos: ‘We zijn er trots op, dat we dit onderzoekersvoorstel er tijdens en ondanks alle drukte rond corona toch voor elkaar hebben gekregen.’

De duur van besmettelijkheid en dus de duur van quarantaine tijdens de opname, ofwel isolatie, is erg belangrijk. Als een patiënt te vroeg uit isolatie wordt gehaald, kan er overdracht van het virus plaatsvinden naar andere patiënten en medewerkers. Daarom is er wereldwijd tijdens de eerste covidgolf terughoudend gehandeld met het uit isolatie halen, ofwel “corona-vrij” verklaren van patiënten. Er werd gehandeld volgens het motto “better safe than sorry.”

Vos: ‘Nu er steeds meer bekend wordt over het virus, denken wij nu dat de isolatieperiode van een patiënt wel korter zou kunnen. Want: te lang in isolatie heeft negatieve, psychische gevolgen voor de patiënt en zorgt dat beschikbare bedden, materiaal, en personeel minder effectief kunnen worden ingezet. Er is alleen op dit moment niet voldoende kennis over de besmettelijkheid, hoe vast te stellen wanneer deze eindigt om daarmee de isolatieduur te verkorten.’

Het onderzoek is erop gericht een algoritme te ontwikkelen om isolatiemaatregelen op een veilige manier te kunnen stoppen. Een algoritme is een methode waarin een aantal kenmerken bij elkaar zijn genomen, die aan- of afwezig moeten zijn voordat een patiënt covidvrij verklaard kan worden.

In elk ziekenhuis is al veel informatie over de covidpatiënten verzameld en vastgelegd in databases. ‘Deze verzamelde data gaan wij in dit onderzoek hergebruiken om onze vraagstelling te beantwoorden. We gaan de bestaande databases aanvullen met de door ons verzamelde extra data. Verder gaan we opgeslagen serum en de ingevroren covidpositieve materialen hergebruiken en hier additionele tests op uitvoeren, zoals varianten van de PCR testen en een antigeen test. Alle informatie bij elkaar is de input voor het algoritme. De resultaten van onze studie kunnen leiden tot het veranderen van de landelijke en internationale covid isolatierichtlijnen’, aldus Vos.

Er doen zeven ziekenhuizen mee aan dit onderzoek: Erasmus MC, Radboudumc, LUMC, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Maassstad Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en Haga Ziekenhuis.

Vanaf het begin van de covidpandemie zijn in Nederland meer dan 1 miljoen positieve personen geïdentificeerd en zijn er tussen de 16.000 en 20.000 mensen overleden. Rond de 52.000 covidpatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er rond de 10.000 op de IC. Patiënten lagen gemiddeld 17 dagen op de IC en 8 dagen op niet-IC afdelingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tijdig en veilig uit isolatie na covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!