De inspectie heeft ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg

Stichting Noord Zorgverlening in Rijswijk moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat staat in een aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opgelegd. De inspectie heeft ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Dit is er aan de hand
De inspectie ging op 2 oktober 2023 en op 27 februari 2024 bij Stichting Noord Zorgverlening op bezoek. De inspectie zag ernstige tekortkomingen in de zorg. Noord Zorgverlening voldeed aan geen enkele norm waar de inspectie naar keek. Daardoor zijn er hoge risico’s voor de veiligheid van de cliënten.

Normen waar de zorgaanbieder niet aan voldoet zijn onder andere:

  • Zorgverleners voeren volgens de cliënten risicovolle en voorbehouden handelingen uit, zonder dat duidelijk is dat zij bevoegd en bekwaam zijn om dat te doen.
  • Zorgverleners geven medicijnen zonder dat af te tekenen op toedienlijsten (waar nodig dubbel).
  • Cliënten zeggen veel minder zorg te krijgen dan Stichting Noord Zorgverlening zegt en in het zorgplan van de cliënten staat.
  • Op belangrijke punten houden zorgverleners de gezondheid van de cliënten niet actueel bij in de zorgdossiers.

Verder werkte Noord Zorgverlening niet mee aan het toezicht van de inspectie. Pas na vaak aandringen en zelfs een last onder dwangsom stuurde Stichting Noord Zorgverlening informatie over de zorg.

Hoe nu verder
Stichting Noord Zorgverlening moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Stichting Noord Zorgverlening mag pas weer zorg bieden als ze - na toetsing door de inspectie - aan alle normen uit de aanwijzing voldoet. 

Documenten
Aanwijzing Stichting Noord Zorgverlening, Rijswijk, april 2024
Rapport Stichting Noord Zorgverlening, Rijswijk, februari 2024

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Stichting Noord Zorgverlening in Rijswijk om te stoppen met wijkverpleging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!