Het UMC Utrecht opent de nazorg polikliniek om patiënten beter te ondersteunen

De toenemende verslaving aan pijnstillers haalden afgelopen tijd meerdere malen het nieuws. Omdat patiënten na een operatie steeds korter in het ziekenhuis verblijven, krijgen zij pijnstillers mee naar huis. Het UMC Utrecht opent nu de nazorg polikliniek om patiënten beter te ondersteunen: zo min mogelijk pijn na een operatie én zo snel mogelijk afbouwen om verslaving te voorkomen.

Opioïden zijn zware pijnstillers. Deze pijnstillers worden voorgeschreven wanneer je ernstige pijn hebt, bijvoorbeeld na een operatie. Het ziekenhuis geeft de geopereerde patiënt een recept mee, waarna deze vaak makkelijk een herhaalrecept krijgt.

Verslavend
Als de pijn na de operatie na een paar dagen tot weken afneemt, moeten de opioïden afgebouwd worden. Opioïden kunnen namelijk verslavend zijn als je ze te lang gebruikt. Om de patiënt te begeleiden bij het afbouwen van opioïden en om zenuwpijn vroegtijdig te herkennen, heeft het UMC Utrecht de nazorg polikliniek geopend.

Controle
De nieuwe nazorg polikliniek ziet patiënten tot drie maanden na de operatie. Bij ziekenhuisontslag wordt er standaard een controleafspraak bij de nazorg polikliniek gemaakt voor patiënten die hoge doseringen opioïden mee naar huis krijgen. Ook huisartsen en chirurgen kunnen hun patiënten doorverwijzen naar de polikliniek. Wanneer pijn of het afbouwen van opioïden na drie maanden na de operatie nog steeds problemen oplevert, wordt de patiënt doorverwezen naar de polikliniek chronische pijnbehandeling.

Stijging in gebruik
Het gebruik van opioïden is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Ruim één miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks een opioïde voorgeschreven. Daarvan gebruikt een op de vijf de pijnstiller langer dan drie maanden, maakte Nieuwsuur bekend. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) stuurde 1 februari 2019 een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn zorgen uitte over het toenemende gebruik van opioïden in Nederland, juist vanwege de verslavingsgevoeligheid van deze pijnstillers. Hij roept op om kennis en bewustzijn over de (bij)werking en risico’s van opioïden te vergroten. De nieuwe nazorg polikliniek draagt bij aan dat bewustzijn door de patiënt na ziekenhuisontslag te begeleiden in het pijnbeleid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nazorg voor afbouw pijnstillers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!