Flucloxacilline is een antibioticum voor de behandeling van huid- en weke delen infecties

Slokdarmklachten kunnen optreden na gebruik van het antibioticum flucloxacilline. Om het risico op deze klachten te verminderen is in 2020 de gebruiksinstructie aangepast in de bijsluiter. Toch ontvangen Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen hier nog veel meldingen over. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen hopelijk helpen deze klachten te voorkomen.

Flucloxacilline is een antibioticum voor de behandeling van huid- en weke delen infecties. Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen ontvingen in de afgelopen drie jaar meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten na gebruik van flucloxacilline. Lees hier meer over slokdamklachten bij gebruik van flucloxacilline.

Lees de gebruiksinstructies goed
De kans op slokdarmklachten bij flucloxacilline is groter door het niet goed volgen van de instructie in de bijsluiter. Het advies is om het geneesmiddel met een ruime hoeveelheid water in te nemen en niet meteen te gaan liggen na inname. Het is belangrijk de patiënt bewust te maken van deze instructie. Alle aanbevelingen zijn te lezen in de Praktijkprikkel.

Praktijkprikkel
Een Praktijkprikkel is een korte beschrijving van een medicatie-incident met aanbevelingen voor de praktijk door Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze Praktijkprikkel is in samenwerking met Lareb geschreven.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!