De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de kosten van de wijkverpleging in kaart gebracht en gaat op basis daarvan nieuwe tarieven bepalen.

Onder wijkverpleging valt zowel de verzorging als de verpleging van cliënten in de thuissituatie. Uit het onderzoek uitgevoerd door PwC blijkt dat de kostprijs voor verpleging lager is dan het huidige maximum tarief en dat de kostprijs voor verzorging hoger is dan het tarief. Aangezien het aandeel verzorging groter is dan het aandeel verpleging heeft dit bij enkele thuiszorgaanbieders geleid tot verlies.

Bij het kostenonderzoek hebben we gebruik gemaakt van data uit openbare bronnen en de gegevens die we hebben verzameld door een uitvraag bij 80 zorginstellingen en 40 zzp'ers. Het onderzoek biedt, naast inzicht in de kostprijs per prestatie, goed inzicht in de opbouw van de kostprijs van de verschillende deskundigheidsniveaus. Dat maakt het voor zorgorganisaties in de thuiszorg mogelijk een vergelijking te maken tussen hun eigen situatie en het gemiddelde resultaat van de sector op het gebied van personeelsinzet, productiviteit en overhead.

Op basis van het kostenonderzoek gaat de NZa met de branches en verzekeraars in gesprek om tot nieuwe tarieven voor 2018 te komen. Het kostenonderzoek geeft een goed beeld van de huidige praktijk, maar daaruit blijkt niet of de geboden zorg ook tot de beste uitkomsten leidt. Op dit moment ontwikkelen wij samen met alle veldpartijen een nieuw bekostigingsmodel voor de wijkverpleging. Samen met praktijk experts en een aantal universiteiten doen we onderzoek naar cliëntkenmerken die voorspellend zijn voor zorginzet en die kennis geven over groepen cliënten die wijkverpleging krijgen. De kenmerken moeten inzichtelijk maken welke zorg effectief is en hoe verpleging en verzorging tot de beste uitkomsten komt.

Onderzoek tariefherijking verpleging en verzorging (PwC)

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!