Als de bezwaarprocedure niets oplevert, volgt mogelijk een gang naar de rechter

GGZ Nederland gaat bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezwaar aantekenen tegen de verlaging van de ggz-tarieven per 2020. Wij vinden dat de NZa kostendekkende tarieven moet vaststellen en dat dit nu niet is gebeurd. Verlaging van de ggz-tarieven is onacceptabel. Als de bezwaarprocedure niets oplevert, volgt mogelijk een gang naar de rechter.

De verlaging van de ggz-tarieven valt moeilijk te rijmen met de conclusie die KPMG vorige week naar buiten bracht dat de geestelijke gezondheidszorg onder grote financiële druk staat door personeelstekorten en toenemende kosten. Het onderzoek schetst een herkenbaar beeld van de sector lieten wij in onze reactie weten.

Tarieven omlaag
De NZa heeft na een uitgebreid kostenonderzoek geconcludeerd dat de ggz-tarieven per 2020 omlaag kunnen. De tarieven voor de gespecialiseerde ggz met verblijf dalen met 3,4 procent het hardste. Dat is de geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een zware zorgvraag die in klinieken verblijven. Ook de tarieven voor de ambulante ggz, voor ggz-cliënten die zelfstandig wonen, gaan met 0,7 procent omlaag. Verder dalen de tarieven voor de basis-ggz met 1 procent. Het kostenonderzoek is gebaseerd op de kosten die ggz-aanbieders in werkelijkheid hebben gemaakt in 2017.
 
Kosten personeelsbezetting
“Het kostenonderzoek op zich is uitgebreid en goed gedaan, licht bestuursvoorzitter Stephan Valk van Parnassia Groep en bestuurder van GGZ Nederland vandaag in Zorgvisie toe. Het onderzoek brengt de reële kosten goed in beeld. Maar de NZa had de werkelijke kosten moeten vertalen naar wat qua personeelsbezetting de norm zou moeten zijn. “Ggz-aanbieders hadden in 2017 te weinig verpleegkundigen in dienst vanwege het personeelstekort. Op een gesloten afdeling geldt bijvoorbeeld een bezettingsnorm van minimaal drie tot maximaal vijf verpleegkundigen. In werkelijkheid waren het er in 2017 vrijwel altijd drie, omdat die vierde en vijfde verpleegkundigen niet te vinden waren. Daar komt bij dat zorgverzekeraars altijd een afslag op de tarieven afdwongen in hun contractering, waardoor aanbieders bijvoorbeeld maar 96 procent ontvingen van het NZA tarief. Dus zelfs als je die extra verpleegkundigen wel kon vinden, dan kreeg je nog niet het geld om ze te kunnen betalen. De NZa redeneert nu ‘jullie hebben het gedaan voor die kosten, dus dat is voldoende’.”
 
Interview in Zorgvisie
Lees hier het volledige interview met Stephan Valk in Zorgvisie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verlaging GGZ-tarieven is onacceptabel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!