GGZ Nederland verwacht dat de personeelstekorten de komende jaren alleen maar toenemen.
GGZ Nederland maakt zich ernstig zorgen over het tekort aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg. Voor psychiaters, gz-psychologen en klinisch psychologen lopen de tekorten de komende jaren op tot 15% en voor verpleegkundigen tot ruim 10%. Structurele tekorten van deze cruciale functies in de zorg, leiden tot een reëel risico van een opnamestop of het (tijdelijk) sluiten van klinieken. Wachtlijsten vormen al een probleem, waar de sector hard aan werkt om deze terug te dringen, maar met oplopende personeelstekorten wordt dit bijna onmogelijk. Een aantal ggz-organisaties luidt nu al de noodklok. GGZ Nederland verwacht dat de personeelstekorten de komende jaren alleen maar toenemen.
Er zijn verschillende oorzaken voor de personeelstekorten, blijkt uit een analyse van de arbeidsmarktproblematiek onder leden van GGZ Nederland. De vergrijzing slaat toe in de sector, er gaan steeds meer mensen met pensioen die onvoldoende vervangen kunnen worden door nieuwe werknemers. Daarnaast leiden veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg tot een groeiende vraag naar hbo- en academisch opgeleid personeel. Er vindt een verschuiving plaats van mbo- naar hbo-niveau.
Er is een vermindering van de regeldruk nodig om de sector aantrekkelijker te maken. Voor werknemers vormen de grote administratieve lasten- en regeldruk aanleiding om niet (meer) in de sector te werken en vaker voor het zzp-schap te kiezen. De grote administratieve lastendruk leidt tot hoge werkdruk en tot minder werkplezier, omdat het afleidt van het zorginhoudelijk vak. Om de lastendruk tegen te gaan is GGZ Nederland de landelijke campagne regelgekte.nl gestart.
Opleidingscapaciteit
GGZ Nederland ziet een aantal oplossingen om de personeelstekorten aan te pakken. De branchevereniging pleit voor uitbreiding van de opleidingscapaciteit om in de toekomst meer academisch geschoolde professionals te krijgen. En de opleidingsbijdragen moeten kostendekkend worden, zodat opleidingsinstellingen voor collega-instellingen op kunnen leiden en geen eigen bijdragen hoeven te vragen.
Ook het Stagefonds heeft meer middelen nodig, zodat er meer stageplekken komen voor hbo-studenten.
Verder is financiering nodig om omscholing en opscholing (van mbo- naar hbo-niveau) in werktijd mogelijk te maken. Studeren in werktijd voorkomt studie-uitval en overbelasting van studerende werknemers.
Behoud personeel
Bij het terugdringen van personeelstekorten gaat het volgens de branchevereniging niet alleen om het binnenhalen van nieuw personeel, maar vooral ook om het behoud van mensen. Van belang is een veilige werkomgeving, goede werkomstandigheden en een duurzaam arbeidsmarktbeleid. GGZ Nederland wil daarom investeren in strategische personeelsplanning, aantrekkelijk werkgeverschap en behoud van personeel.
Arbeidsmarktagenda
Om aandacht voor de personeelstekorten te vragen, heeft GGZ Nederland een arbeidsmarktagenda opgesteld. Hier staat beknopt in wat het probleem is, wat de oorzaken zijn, hoe groot de personeelstekorten zijn, wat we aan oplossingen zien, wat we zelf op kunnen lossen, en waar we anderen voor nodig hebben. Klik hier voor de arbeidsmarktagenda.