Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de toekomstige uitdagingen voor de zorg en de umc’s

De NFU blijft functiedifferentiatie zien als een belangrijk instrument om te komen tot verbetering van de patiëntenzorg en het aantrekkelijk maken van het loopbaanpad van de verpleegkundige. De door minister Bruins aangestelde verkenner Alexander Rinooy Kan heeft hierover een eerste verkennend gesprek gehad met de vereniging Brancheorganisaties Zorg (Boz), waar de NFU in vertegenwoordigd is.

Ontwikkel functiedifferentiatie met verpleegkundigen
De belangrijkste boodschappen die de BoZ (waarin de NFU samenwerkt met ActiZ, GGZ Nederland, VGN en NVZ)  aan verkenner Rinooy Kan meegaf zijn:
- Ga door met functiedifferentiatie;
- Voor Wet BIG II is in de huidige vorm geen draagvlak;
- Geef samen met verpleegkundigen vorm aan functiedifferentiatie, die leidt tot waardering en erkenning;
- Maak landelijke, zorgbrede afspraken over onder meer opleiden.

Waarom functiedifferentiatie?
De NFU ziet functiedifferentiatie als belangrijk instrument om te komen tot verbetering van de patiëntenzorg, verdere professionalisering en tot het verruimen van loopbaanmogelijkheden. Daarnaast leidt functiedifferentiatie tot een versterkte positionering en doorontwikkeling van het verpleegkundig beroep. NFU-voorzitter Willy Spaan: ‘Zo blijft het beroep aantrekkelijk en kunnen ieders kwaliteiten tot hun recht komen.’

Verpleegkundigen hard nodig
Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de toekomstige uitdagingen voor de zorg en de umc’s. ‘Het vak van verpleegkundige is prachtig. Verpleegkundigen vormen de grootste beroepsgroep in de zorg. In de umc’s doen zij hun werk in meestal complexe zorgsituaties. Alle verpleegkundigen zijn en blijven hard nodig,’ aldus Willy Spaan.

Landelijk kader
De NFU hecht veel waarde aan een landelijk kader met betrekking tot de opleidingsinfrastructuur en goede en op maat gemaakte opleidingen. Een eenduidig kader is nodig voor de beschrijving van de nieuwe functie op hbo-niveau. Hierbij moet gekeken worden naar de taken en rekening gehouden worden met al opgedane kennis en ervaring.
Verder wordt in NFU-verband gekeken naar een gemeenschappelijke aanpak, functiemix en het functiegebouw in de umc’s. Meegenomen wordt dat 60% van de umc-verpleegkundigen aanvullende en gespecialiseerde opleidingen heeft gevolgd.

Proeftuinen en wetenschappelijk onderzoek
Binnen de umc’s is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met functiedifferentiatie in proeftuinen op verschillende afdelingen. Hierbij is gekeken naar de organisatie van de toekomst, waarbij kwaliteit van patiëntenzorg en goede loopbaanmogelijkheden centraal staan. Er is een onderscheid gemaakt naar werkzaamheden op mbo- en hbo-niveau. De bevindingen uit de proeftuinen worden momenteel verzameld.

Om ook de gevolgen van functiedifferentiatie voor patiënten en medewerkers goed te kunnen meten, starten de umc’s en algemene ziekenhuizen op 1 oktober 2019 met een meerjarig wetenschappelijk praktijkonderzoek naar functiedifferentiatie.  

Lees hier het volledige BoZ-nieuwsbericht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NFU wil door met functiedifferentiatie verpleegkundigen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!