Betere ondersteuning voorkomt dat kinderen met een beperking of chronische ziekte uitvallen
Verbeter de ondersteuning voor leerlingen in het regulier onderwijs. Dat geeft kinderen een solide start en een kans om te leren op een manier die bij hen past.
Dit is de oproep van Ieder(in) aan de vaste Kamercommissie OCW en de Tweede Kamer. De commissie sprak op 21 mei over passend onderwijs.
VN-verdrag Handicap & samen naar school
Betere ondersteuning voorkomt dat kinderen met een beperking of chronische ziekte uitvallen. En dan thuis komen te zitten of onnodig doorgestuurd worden naar een jeugdzorgtraject. Bovenal kunnen kinderen met en zonder beperking dan zoveel mogelijk samen naar school. Gescheiden naar school gaan, is namelijk in strijd met het VN-verdrag Handicap. Het verdrag schrijft voor dat het Nederlandse onderwijssysteem inclusief moet worden. Inmiddels zijn ook steeds meer mensen in de onderwijswereld daarvan overtuigd.
Wat is er aan de hand?
Veel kinderen lopen vast in het onderwijs. Omdat het onderwijs nog niet flexibel genoeg is. Deze kinderen lopen dus het risico om buiten de boot te vallen. Ieder(in) pleit daarom voor het drastisch verbeteren van de ondersteuning in het regulier onderwijs.
Wat vindt Ieder(in)?
Teams in het reguliere onderwijs moeten worden versterkt met aanvullende expertise. Dat kan door budgetten voor ondersteuning vanuit onderwijs én jeugdhulp te bundelen. Hulp voor kinderen met een beperking kan dan snel en laagdrempelig worden aangeboden op school. Hierdoor hoeft een school deze leerlingen niet langer door te verwijzen naar een andere school of organisatie in de jeugdzorg.
Daarom pleiten wij voor:
- Hulp en ondersteuning op school: dichtbij en snel . Voor leerling en leraar.
- Maak van iedere school een laagdrempelige inclusieve basisvoorziening. Zodat kinderen samen naar school kunnen en kunnen leren op hun eigen manier.
- Zorg dat iedere school een multidisciplinair team heeft met pedagogische professionals uit onderwijs, jeugdhulp, zorg en kinderopvang.
- Stimuleer gemeenten om een deel van het budget voor individuele ‘lichte’ jeugdhulpvragen in te zetten om het regulier onderwijs te versterken.
Lees meer:
Position paper Ieder(in) over inclusief onderwijs
Interview met beleidsmedewerker Vera Meewis
Bron: Ieder(in)