De problemen in de jeugdhulp dreigen blijvend te worden.

Wachttijden lopen op en (specialistische) jeugdhulp via gemeenten is niet tijdig beschikbaar en vaak niet deskundig genoeg. Hierbij gaat het om noodzakelijke hulp aan kinderen met een zware lichamelijke en/of verstandelijke beperking en kinderen die moeten kunnen vertrouwen op goede ggz-hulp. De situatie is alarmerend, schrijft Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdag 8 juni bespraken de Tweede Kamerleden de rapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Het rapport biedt een ronduit alarmerend beeld van de specialistische zorg aan kinderen met complexe hulpvragen, de toename van het aantal crisisplaatsingen en de groeiende wachtlijsten voor jeugdhulp.

Wachtlijsten
In sommige gemeenten moeten de kinderen en hun ouders van vier weken tot wel vier maanden wachten voordat ze een intake-gesprek krijgen, terwijl de hulp wel dringend noodzakelijk is. Na de intake moeten ze vaak nog maanden wachten totdat de hulp en ondersteuning echt beschikbaar komt.

Verdwijnen
De Transitie Autoriteit constateert dat ‘essentiële onderdelen’ van de jeugdhulp in gevaar zijn of zelfs dreigen te verdwijnen. Ieder(in) herkent dit beeld ook uit de praktijk. Gemeenten slagen er niet in om (hoog)gespecialiseerde hulp goed in te kopen, onder meer omdat de organisaties die die hulp bieden regionaal of landelijk werken.

Snel een vangnet
In de brief aan de Tweede Kamer vraagt Ieder(in) om ingrijpen van de staatssecretaris. Jeugdhulp wordt geregeld door gemeenten, maar de staatssecretaris is verantwoordelijk voor het hele stelsel. Juist in dat stelsel zitten allerlei blinde vlekken waardoor acute problemen ontstaan voor de jeugdhulp. Daarom moet er meer regie komen vanuit het rijk en moet er zo snel mogelijk een vangnet komen voor de kinderen en hun ouders/verzorgenden waarmee de noodzakelijke hulp kan worden geregeld.

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 06 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!