De FNV en overige zorgbonden hebben vannacht een principeakkoord gesloten met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor de 190.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is zeer tevreden over het resultaat: “Er zijn goede afspraken gemaakt die oplossingen bieden voor de huidige problemen op de arbeidsmarkt, zoals een generatiepact en meer mogelijkheden om mantelzorg te kunnen verlenen. Daarnaast gaan werknemers er ruim 4% op vooruit en komen er 2.000 echte banen bij in de sector.”

Actiedreiging leidt tot resultaat
Begin april klapte het overleg voor een nieuwe cao nog, omdat de werkgever allerlei verslechteringen op tafel legde. Door de dreiging van acties is er nu alsnog een mooi resultaat gekomen. Merlijn: “We hopen dat hierdoor veel jongeren kiezen voor een baan in het ziekenhuis waar zij kunnen doorstromen naar arbeidsplaatsen waar nu tekorten zijn. Daarmee houden we de kwaliteit van de zorg in stand.” De cao loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.

Generatiepact
In veel ziekenhuizen werken verhoudingsgewijs meer oudere werknemers en de jongeren die er werken, switchen vaak van organisatie. Dankzij het afgesproken generatiepact kunnen oudere werknemers wat gas terugnemen met behoud van inkomen en pensioenopbouw en kunnen meer jongeren aan de slag. Merlijn: “Zo blijft de kennis en ervaring in huis en kunnen de oudere werknemers die doorgeven aan de jongeren. Op hun beurt stromen de jongeren makkelijker door naar hogere of gespecialiseerde functies en blijven zo binnen dezelfde organisatie in dienst. We creëren hiermee tenminste 2.000 nieuwe vaste banen. Deze afspraken dragen bij aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt.”

Meer koopkracht en onregelmatigheidstoeslag
De werknemers gaan er in totaal ruim 4 % op vooruit. Ze krijgen een loonsverhoging van 1,75% in 2017 en 2% in 2018. Verder wordt het vakantiegeld omgezet naar een veertiende maand. Zowel in 2017 als in 2018 ontvangen werknemers eenmalig een uitkering van 200 euro en begin 2019, eenmalig 125 euro. Ook is afgesproken dat de niet-uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren in de jaren 2012, 2013 en 2014 alsnog wordt gecompenseerd. Hierover liepen de afgelopen periode verschillende juridische claims.

Mantelzorg
Steeds meer werknemers zorgen - naast hun werk - voor hun naasten. In de zorg is dit aantal hoger dan elders. Bovendien zal de vraag naar mantelzorg verder toenemen door vergrijzing en bezuinigingen op de zorg. Voor de ziekenhuismedewerkers zijn daarom afspraken gemaakt die ze de mogelijkheid bieden om werk- en zorgtaken beter op elkaar af te stemmen.

Doorbetaalde lestijd voor alle leerlingen
Met ingang van 1 september 2017 maakt de werkgever bij het doorbetalen van lestijd geen onderscheid meer tussen BBL en HBO-duale leerlingen. Elke leerling, MBO-BBL en HBO-duaal, ontvangt gemiddeld 208 uur doorbetaalde lestijd, te meten over de totale opleidingsperiode.

Bron: FNV Zorg & Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!