29 procent van jongeren die in aanraking komen met jeugdhulp, hebben al eerder jeugdhulp gekregen

In de eerste zes maanden van 2017 hebben ruim 311 duizend jongeren van 0 tot 23 jaar jeugdhulp gekregen. Van de jongeren die een hulptraject begonnen, had 29 procent in de afgelopen vijf jaar al eerder jeugdhulp ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het aantal jongeren met jeugdhulp was iets lager dan in dezelfde periode in 2016. Toen kregen 314 duizend jongeren jeugdhulp. Het gaat dan om hulp aan jongeren en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen.

Grote verschillen in herhaalde jeugdhulp tussen gemeenten
Van de 150 duizend hulptrajecten die tot 1 juli in 2017 zijn begonnen, waren 43,5 duizend gevallen waarin eerder jeugdhulp is gegeven. Daarbij is tot maximaal vijf jaar teruggekeken. Het percentage herhalingsgevallen verschilt sterk tussen gemeenten. Zo zijn in Zuid-Limburg gemeenten waarbij in meer dan 40 procent van de nieuw gestarte trajecten de jongere eerder jeugdhulp had. In enkele gemeenten in Midden- Limburg was het percentage herhalingsgevallen minder dan 20.

Jongere met jeugdhulp zonder verblijf had vaker eerder jeugdhulp
Bij veruit de meeste jeugdhulptrajecten blijft de jongere thuis wonen, soms wordt de hulp verleend bij de jeugdhulpaanbieder. In het eerste halfjaar van 2017 zijn bijna 12 duizend van deze hulptrajecten met verblijf gestart. In 21 procent van die gevallen heeft de jongere eerder jeugdhulp gehad. Van de 139 duizend nieuw gestarte trajecten in 2017 waarbij de jongere thuis verbleef, had 30 procent al eerder een jeugdhulptraject gekregen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 30 procent jeugdhulp niet voor het eerst
  • Datum: 04 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!