Jongeren onder de 18 jaar kunnen nu ook meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na de ziekte van Lyme via Tekenradar.nl.

Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme, ongeveer een kwart daarvan is jonger dan 18 jaar. Sommigen houden langdurige klachten, ook na behandeling. De onderzoekers willen vaststellen hoeveel jongeren klachten houden na behandeling en waarom de ene persoon wel klachten houdt en de ander niet.

Onderzoek

Elk jaar zijn er 1.000 tot 2.500 mensen die na behandeling tegen de ziekte van Lyme toch klachten houden. Onduidelijk is hoeveel daarvan jonger dan 18 jaar zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen, kunnen nu ook kinderen en pubers meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na de ziekte van Lyme via Tekenradar.nl. Voor volwassenen loopt dit onderzoek al sinds 2015. Inmiddels doen al ruim 600 mensen mee aan het onderzoek.

Opzet onderzoek

Volwassenen en jongeren die een antibioticabehandeling beginnen tegen de ziekte van Lyme, kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek via www.tekenradar.nl of via hun huisarts. Tijdens het onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd door het invullen van vragenlijsten en het afnemen van bloed. Met deze studie willen onderzoekers van het RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn vaststellen hoe vaak jongeren onder de 18 jaar langdurige klachten houden na behandeling en wat daarvan de oorzaken zijn. Ook willen de onderzoekers weten of bij jongeren andere oorzaken voor langdurige klachten een rol spelen dan bij volwassenen. Deze kennis kan gebruikt worden om de behandeling van de ziekte van Lyme te verbeteren. Het onderzoek loopt tot en met 2019.

Piek van het tekenseizoen in juli: controleer op tekenbeten!

De komende tijd wordt de piek van het tekenseizoen verwacht: tekenradar.nl ontvangt in juli gemiddeld een derde van alle tekenbeetmeldingen in een jaar. Het is belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in het ‘groen’ bent geweest. Bijvoorbeeld na bezoek aan het bos, duinen, park, de speeltuin of na verblijf in de tuin. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe korter de teek in de huid zit, hoe kleiner de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. Neem contact op met de huisarts wanneer u symptomen krijgt die wijzen op de ziekte van Lyme.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!