Op 92% van de zelfzorgmedicijnen staat de houdbaarheid na opening vermeld

Uit onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijkt dat inmiddels op 92% van de zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening staat vermeld. Dit is te danken aan regels die het CBG opstelde nadat de Consumentenbond in 2015 constateerde dat deze informatie vaak ontbrak.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2015 naar zelfzorggeneesmiddelen bleek dat op 30 van 50 onderzochte hoestdranken, antischimmelcrèmes en neussprays niet te vinden was hoe lang ze na opening nog houdbaar waren. Deze informatie mag niet ontbreken: als consumenten de medicatie (te) lang bewaren, kan de werking afnemen en kunnen er bacteriën, schimmels en giftige stoffen ontstaan. Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond besloot het CBG fabrikanten te verzoeken om op alle medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, vanaf oktober 2016 de uiterste houdbaarheid na eerste opening te vermelden.

Onderzoek CBG
In september 2018 heeft het CBG geconstateerd dat inmiddels voor 92% van de RVG-middelen (geneesmiddelen of kruidenmiddelen) aan de nieuwe verplichting is voldaan of een intentie is afgegeven. Voor RVH-middelen (homeopathische geneesmiddelen) is dat zelfs 96%. De cijfers laten zien dat de branche het probleem goed heeft opgepakt. Het gaat hierbij om de huidige productie van zelfzorgmiddelen. In drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen nog oudere verpakkingen in omloop zijn waar de houdbaarheid na opening nog niet op staat. Deze worden vervangen zodra ze uitverkocht zijn. De Consumentenbond verwacht van achterblijvende fabrikanten dat zij ook snel overgaan op het vermelden van de houdbaarheid na openen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Consumentenbond
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Grote verbetering in vermelden houdbaarheid geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!