In Nederland worden elk jaar voor minstens honderd miljoen euro aan ongebruikte medicijnen teruggebracht naar de apotheek

Jaarlijks worden gigantische hoeveelheden medicijnen teruggebracht, weggegooid of doorgespoeld. Dat kost heel veel geld en is ook nog eens erg slecht voor het milieu. De Kamerleden Joba van den Berg en Liane den Haan kwamen met een actieplan om het geneesmiddelengebruik op een verantwoorde manier terug te dringen en verspilling tegen te gaan.

In Nederland worden elk jaar voor minstens honderd miljoen euro aan ongebruikte medicijnen teruggebracht naar de apotheek. Hoeveel geneesmiddelen daarnaast nog worden weggegooid of doorgespoeld is niet bekend. Maar aangenomen mag worden dat de verspilling van medicijnen nog een stuk hoger ligt dan die honderd miljoen euro.

Afgedankt
Niet alleen bij patiënten vindt verspilling van geneesmiddelen plaats, ook bij geneesmiddelenproducenten, groothandels, artsen, apotheken, drogisten, ziekenhuizen en zorginstellingen worden medicijnen ‘afgedankt’. Hoog tijd om met elkaar medicijnverspilling te voorkomen en terug te dringen, vinden Tweede Kamerleden Liane den Haan en Joba van den Berg (CDA). Om dat te bereiken boden de twee Kamerleden bij het commissiedebat Geneesmiddelenbeleid minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een actieplan aan.

Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
“De strijd tegen medicijnverspilling is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, vindt Joba van den Berg. “Samenwerking is daarbij belangrijk en iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen. Ons actieplan bevat voorstellen waarmee een aanzet wordt gegeven tot het verminderen van dit probleem.” Liane en Joba willen dat medicijngebruikers beter gewezen worden op hoe zij hun overtollige geneesmiddelen op de juiste manier kunnen inleveren. Daarnaast willen de Kamerleden dat er beter gekeken wordt naar de uiterste houdbaarheidsdatum van medicijnen. “Als de werkwijze rondom vervaldata van geneesmiddelen wordt aangepakt, hoeven geneesmiddelen niet vernietigd te worden”, schrijven Joba en Liane.

Medicijngebruik voorkómen
“Heel belangrijk is ook te voorkómen dat mensen afhankelijk worden van geneesmiddelen”, vindt Liane. “Een gezondere leefstijl kan het gebruik van sommige medicijnen verlagen. We moeten daarom aandacht blijven geven aan preventie en leefstijl, en hierbij ook duidelijke keuzes durven maken.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Fractie Den Haan / Adri van Esch
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Fractie Den Haan
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verspilling van medicijnen: zonde en onnodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!