Deelname in deze studie was beperkt tot patiënten die eerder genezen waren na behandeling van kanker en later toch weer kanker kregen

Een internationale studie toont aan dat een vorm van hooggedoseerde precisiestraling de levensduur van patiënten met beperkte verspreiding van kanker gemiddeld 13 maanden kan laten toenemen. Ook blijkt dat deze patiënten twee keer zo lang kankervrij leven door deze behandeling dan patiënten die alleen een standaard behandeling kregen. Deelname in deze studie was beperkt tot patiënten die eerder genezen waren na behandeling van kanker en later toch weer kanker op één of maximaal vijf andere plekken kanker krijgen.

"Er is een theorie dat bij een deel van de patiënten met een beperkte terugkeer van kanker, dat die plekken met bestraling of met een operatie kunnen worden vernietigd om hun overleving te verbeteren. Deze theorie is echter nooit eerder in een gerandomiseerde studie bewezen. Voor het eerst hebben we kunnen aantonen dat als de kanker van een patiënt op slechts enkele plekken is teruggekeerd en als deze plekken een hoge dosis straling krijgen, dat de overleving met een gemiddelde van 13 maanden kan toenemen", zegt professor Suresh Senan, co-hoofdonderzoeker en radiotherapeut-oncoloog bij Amsterdamse UMC, locatie VUmc. "Ook blijkt dat ze twee keer zo lang kankervrij leven."

De toegepaste behandeling heet stereotactische ablatieve radiotherapie (SABR), een vorm van precisiestraling die substantieel hogere stralingsdoses levert aan tumoren in slechts een of enkele behandelingssessies.

"Uiteindelijk zal de vraag of een oncoloog deze behandeling als standaardbehandeling voor deze patiënten zal aanbieden aan de nieuwe richtlijnen liggen. Op zijn minst zouden artsen dit kunnen beschouwen als een behandelingsoptie voor hun patiënten. SABR kan de levensduur van deze patiënten verlengen, en ook de tijd die ze leven zonder dat hun kanker terugkomt", aldus Senan. Het artikel over deze studie verschijnt binnenkort in The Lancet.

Meer informatie over de studie staat in het ASTRO abstract.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hooggedoseerde radiotherapie verbetert de overleving bij patiënten bij wie kanker na aanvankelijke genezing terugkeert op andere plekken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!