Na een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het protonentherapiecentrum van het UMCG weten patiënten precies wat zij kunnen verwachten.

Patiënten met kanker die bestraald moeten worden, kunnen zich voortaan thuis vanaf de bank met een ‘virtual reality app‘ hierop voorbereiden. Na een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het protonentherapiecentrum van het UMCG weten patiënten precies wat zij kunnen verwachten. Het UMCG hoopt hiermee eventuele angst voor bestraling weg te nemen en de voorbereiding van patiënten op met name protonenbestraling efficiënt te maken. De app is bedoeld voor kinderen en volwassenen en is er voor zowel protonen- als fotonenbestraling.

Als je wordt bestraald, kun je je kwetsbaar voelen. Je ligt alleen in een bestralingsruimte met indrukwekkende apparatuur en onbekende geluiden. En aan de bestraling gaan vaak nog veel voorbereidingen vooraf. De virtuele tour bereidt patiënten hierop voor en leidt hen onder andere langs de CT-ruimte voor het maken van een scan, de ‘mouldroom’, waar hulpmiddelen voor een goede positionering worden gemaakt, zoals een kussentje voor onder je benen of een fixatiemasker, en de uitslaapkamer, waar kleine kinderen na de bestraling rustig wakker kunnen worden uit hun narcose. 

Hotspots
Patiënten kunnen zelf kiezen wat zij willen zien, door met hun ogen zogenoemde ‘hotspots‘ te volgen, waardoor extra informatie in beeld en geluid beschikbaar komt. Zo kun je bijvoorbeeld ervaren hoe het is om in een CT-scanner geschoven te worden of een masker over je gezicht te krijgen. 

Radion
De virtuele tour is afgestemd op de patiënt: of je nu als volwassene voor fotonenbestraling komt, als kind voor protonenbestraling, of de bestraling plaatsvindt met of zonder hulpmiddelen, iedereen krijgt een virtuele rondleiding afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie. Voor kinderen tot 9 jaar is een tour beschikbaar waarin zij worden begeleid door  het animatiefiguurtje ‘Radion‘. Ouders kunnen meekijken met hun kind en de route volgen die het kind kiest. 

Voorheen kregen kinderen die een fotonenbestraling moesten ondergaan een ‘echte’ rondleiding over de afdeling Radiotherapie. In het nieuwe protonentherapiecentrum is hier geen mogelijkheid voor, omdat de voorbereiding van patiënten op protonenbestraling zeer efficiënt moet gebeuren in verband met de beschikbaarheid van de protonenbundel (‘beam’).

VR-brilhouder
Patiënten die bestraald moeten worden, ontvangen thuis een brief met inlogcode en een virtual reality bril. Met de persoonlijke code krijgen zij toegang tot de virtual reality app, die zij kunnen downloaden op een mobiele telefoon. De virtuele tour is te bekijken door de telefoon in de virtual reality bril te plaatsen, maar ook zonder deze bril is de tour te zien.

De virtual reality app is ontwikkeld in samenwerking met het Groningse bedrijf VIEMR, specialist in Virtual Reality en Augmented Reality oplossingen, en creatief communicatiebureau RTRN.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG biedt patiënten virtuele tour ter voorbereiding op (protonen)bestraling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!