Hoewel hemodialyse het leven van de patient kan verlengen, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de behandeling ook negatieve effecten kan hebben op de hersenen

Tijdens hemodialyse neemt de doorbloeding van de hersenen met ongeveer 10% af. Dit kan één van de verklaringen zijn waarom in eerder onderzoek een verband is gevonden tussen hemodialyse en een verhoogde kans op hersenbeschadiging. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus (bij de afdeling Nefrologie) en klinisch geriater in opleiding Harmke Polinder-Bos van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceerde hierover in het Journal of the American Society of Nephrology (JASN).

Wereldwijd blijven meer dan twee miljoen patiënten met nierfalen in leven door dialyse of door transplantatie met een donornier. Hoewel hemodialyse het leven van de patient kan verlengen, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de behandeling ook negatieve effecten kan hebben op de hersenen in de vorm van witte stof afwijkingen en cognitieve achteruitgang. Mogelijk veroorzaakt de herhaaldelijke belasting van het hart- en vaatstelsel door hemodialyse een afname van de doorbloeding van de hersenen. Dit is echter tot nu toe nooit goed onderzocht door tijdens hemodialyse nauwkeurig de doorbloeding van de hersenen te meten.

Effect van hemodialyse op de doorbloeding van de hersenen
Harmke Polinder-Bos en haar collega’s onderzochten daarom de effecten van conventionele hemodialyse op de doorbloeding van de hersenen met behulp van speciale PET-scans. Tijdens een hemodialyse sessie bij 12 patiënten van 65 jaar en ouder werden drie scans gemaakt: voor de dialyse, kort na het begin ervan en aan het eind van de dialyse.

Afname van de doorbloeding met 10%
Vergeleken met de situatie voor de dialyse daalde de doorbloeding van de hersenen van gemiddeld 34,5 naar 30,5 ml/100 g per minuut, een significante daling van 10%. Bij één patiënt veroorzaakte deze daling klinische symptomen. De bloedtoevoer nam af in alle onderzochte hersengebieden: de frontale, pariëtale, temporale en occipitale hersenkwabben, het cerebellum en de thalamus. Factoren, die mogelijk verband hielden met de daling van de doorbloeding, waren een hogere lichaams-temperatuur, het onttrekken van meer vocht tijdens de hemodialyse behandeling en een hogere zuurgraad (pH) van het bloed.

“De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke stap naar een beter begrip van de negatieve effecten van dialyse op de hersenen,” aldus Polinder-Bos. Bovendien “vormen ze een uitgangspunt voor nader onderzoek naar de ontwikkeling van dialyseprotocollen waarbij de hersendoorbloeding beter op peil blijft.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hemodialyse kan doorbloeding hersenen verminderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 02 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!