Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd

Ondanks dat de auto-immuunziekte coeliakie voorkomt bij één procent van de bevolking, wordt de ziekte nog te vaak laat ontdekt of helemaal gemist. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet dat anders. Dat betoogde hoogleraar Kindergeneeskunde Luisa Mearin tijdens haar oratie op vrijdag 21 februari 2020.

De diagnose coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is tegenwoordig gemakkelijk te stellen. Mearin: “We hebben onder andere testen, waarmee we specifieke coeliakie-antistoffen binnen tien minuten in een druppeltje bloed kunnen detecteren. Ik noem het zelf vaak de zwangerschapstest voor coeliakie”, legt Mearin uit. Ze werd in juli 2019 aangesteld tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder coeliakie en andere chronische inflammatoire darmaandoeningen.

Vroege opsporing consulatatiebureaus
Mearin gebruikt de snelle bloedtest voor coeliakie in het onderzoeksproject GLUTENSCREEN naar vroege opsporing van de ziekte. In dit project werkt ze samen met de consultatiebureaus van de Jeugdgezondheidzorg in regio Kennemerland. Alle ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar vullen een vragenlijst in over tien aan coeliakie gerelateerde symptomen zoals chronische buikpijn, langdurige diarree, opgezette buik of slechte groei. Als het kind een of meer van deze symptomen heeft, wordt na informed consent van de ouders, in het consultatiebureau de snelle bloedtest gedaan. Indien de test afwijkend is en coeliakie aangeeft, wordt het kind doorverwezen naar de coeliakiepoli van het LUMC voor een definitieve diagnose en behandeling.

Vroege diagnose
Binnen GLUTENSCREEN wordt geanalyseerd of deze vorm van secundaire preventie (kosten)effectief en haalbaar is, maar de eerste uitkomsten zijn positief. “We hadden verwacht coeliakie te vinden bij 1 op de 100 kinderen, maar dat blijken er nu al 2 op de 100 te zijn”, aldus Mearin. Vroege diagnose is belangrijk, zodat meteen kan worden gestart met een glutenvrij dieet. “Kinderen met onbehandelde coeliakie hebben een chronische darmontsteking en een significante kans op osteoporose, groeiachterstand, concentratiestoornissen en gedragsproblemen. Bovendien is het makkelijker op een vroege leeftijd te beginnen met een glutenvrij dieet.”

Als de resultaten van het project GLUTENSCREEN  positief zijn, pleit prof. Mearin voor een landelijk vroege opsporingsprogramma voor coeliakie. 

Lees de complete oratietekst op de site van het LUMC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coeliakie nog te vaak gemist of laat ontdekt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 25 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!