​​​Patiënten die een transplantatie moeten ondergaan, kunnen in het UMCG voortaan terecht op één gezamenlijke polikliniek voor verschillende soorten transplantaties.

De polikliniek werd op 16 mei officieel geopend door oud-politicus en grondlegger van het actieve donorregistratiesysteem Jan Terlouw.

Tijdens de opening vertelde patiënte Hetty Veerman hoe ze de zorg en behandeling in het ziekenhuis rondom haar longtransplantatie als heel persoonlijk had ervaren. Zij droeg een tekst voor die ze had geschreven tijdens haar opname. Verder lichtten internist/nefroloog Stefan Berger en fysiotherapeut Gerda Reinsma het belang van één gezamenlijke polikliniek voor alle transplantatieprogramma’s van het UMCG toe. In zijn toespraakje uitte Jan Terlouw zijn verbazing over de moeizame invoering van het actieve donorregistratiesysteem, waarna hij met een druk op de knop de poli opende. Het replicabeeldje van het donormonument heeft ook een plek op de polikliniek gekregen.

Op de polikliniek van het Groningen Transplantatiecentrum houden de verschillende transplantatieprogramma’s gezamenlijk spreekuur. Patiënten worden niet alleen gezien door de eigen artsen en verpleegkundig specialisten, maar ook door maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten/revalidatie, psychologen, diëtisten, dermatologen en endocrinologen.

Ouder, meer problemen
Patiënten worden steeds ouder met hun donororgaan, maar kunnen wel te maken krijgen met secundaire gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan overgewicht, nieuw ontstane diabetes na transplantatie, botontkalking en huidafwijkingen door langdurig gebruik van immunosuppressiva, maar ook psychische problemen. Door als transplantatieprogramma’s samen te werken kunnen deze problemen ook gezamenlijk benaderd worden en zo zijn er betere resultaten te bereiken.

Grootste transplantatiecentrum
Het UMC Groningen Transplantatiecentrum is het grootste transplantatiecentrum in Nederland en voert alle vormen van orgaantransplantaties uit, zoals lever, long, nier, hart, pancreas, stamcel en dunne darm en gecombineerde transplantaties. Een aantal orgaantransplantaties verrichtte het UMCG als eerste in Nederland. Zo voerde het ziekenhuis in 1979 de eerste levertransplantatie uit bij een volwassene en in 1982 bij een kind. Ook voert het sommige transplantaties als enig centrum in Nederland uit, zoals kinderlevertransplantaties. De focus van het transplantatiecentrum is gericht op het voorkomen van gezondheidsproblemen na transplantatie. Door het aanbieden van leefstijlprogramma‘s ondersteunt het transplantatiecentrum patiënten bij gezond ouder worden met een donororgaan.

Bron: UMCG

 


Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of bureau: INGimages

Relevante artikelen ...

NU'91 start tientallen rechtszaken tegen ziekenhuizen Dinsdag 11 april is de beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 namens haar leden gestart met het versturen van dagvaardingen naar we... Ziekenhuis Tue, 11 Apr 2017, 14:40:43
‘Malariavaccin testen op grotere groepen vrijwilligers’ Nieuw rekenmodel kan bijdragen aan uitbannen van malaria Om een goed vaccin tegen malaria te vinden is het cruciaal dat kandidaat-vaccins in meer m... Ziekenhuis Fri, 20 Jan 2017, 19:46:08
Eerste golf NIPT's verwerkt In de weken na de invoering van de NIPT-test voor zwangere vrouwen, kwamen bij het Erasmus MC al 1.200 aanvragen binnen.   NIPT betekent niet... Ziekenhuis Thu, 04 May 2017, 11:43:06
Immuuntherapie óók mogelijk in thuissituatie Patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek met longkanker die per infuus immuuntherapie krijgen, kunnen die behandeling voortaan deels ook thuis krijgen... Ziekenhuis Sun, 09 Apr 2017, 18:50:21
Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis gefuseerd Patiënten verzekeren van medisch specialistische zorg in de regio. Met dat doel fuseren het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis. De 2 ziek... Ziekenhuis Tue, 04 Apr 2017, 12:33:57

Reacties (0)

0 van de 5. 0 stemmen.
Er zijn nog geen reacties

Uw reactie op dit bericht ...


Hieronder bent u in de gelegenheid om een reactie te plaatsen. Reacties van gasten worden pas afgebeeld na goedkeuring van de beheerder en kan enkele uren in beslag nemen. Vergeet a.u.b. niet om de voorwaarden te lezen en bij akkoord het vinkje aan te vinken!

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

(advertentie)