Patiënten met in lever uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld twee jaar langer, dankzij een onderhuids chemopompje.

 

Amerika
Dat blijkt uit een groot onderzoek onder Amerikaanse kankerpatiënten. Chirurg-oncoloog dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut leidde dit onderzoek, dat plaatsvond in het Memorial Sloane Kettering Cancer Center te New York.

Lever
Darmkanker komt veel voor in Nederland. Jaarlijks zijn er circa dertienduizend nieuwe patiënten. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak operatief worden verwijderd, maar bij 80% van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Chemotherapie in pilvorm of via het infuus verkleint die kans niet. Er is op dit moment in Europa geen behandeling om het terugkomen van de kanker na de operatie te voorkomen.

Nederland
Groot Koerkamp onderzocht in de VS een grote groep patiënten die na operatieve verwijdering van de uitzaaiingen in de lever een pompje onderhuids geïmplanteerd kregen. Dat pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever. Hij gaat een soortgelijk onderzoek nu ook in Nederland opzetten en heeft daarvoor een subsidie van KWF ontvangen.

Gespaard
De zogeheten HAI (Hepatic Arterial Infusion)-pomp dient de chemotherapie, floxuridine, toe in de slagader naar de lever. De kankercellen ontvangen zo een hoge dosis chemotherapie. Het gaat hierbij om kankercellen in de lever die op de CT-scan en tijdens de operatie onzichtbaar waren en daarom niet door de chirurg zijn verwijderd. De gezonde levercellen worden grotendeels gespaard, omdat zij vooral bloed krijgen via de poortader.

Opgenomen
Het bijzondere van floxuridine is dat het vrijwel volledig wordt opgenomen in de lever. Hierdoor ontstaat een concentratie in de lever die vierhonderd keer hoger is dan buiten de lever. De chemotherapie werkt dus heel gericht: torenhoge concentratie in de kankercel met minimale bijwerkingen en daardoor een betere kwaliteit van leven. Slechts enkele patiënten hadden bijwerkingen, zoals maagklachten of galwegklachten.

KWF
De resultaten zijn 21 april gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Oncolgy. Groot Koerkamp heeft eind 2016 een grote subsidie van KWF Kankerbestrijding ontvangen om de effectiviteit van de HAI-pomp in Nederland te onderzoeken. Voor het onderzoek in Nederland komen patiënten in aanmerking met uitzaaiingen van darmkanker in de lever.

Bron: Erasmus MC

 


Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of bureau: INGimages

Relevante artikelen ...

CBG vraagt aandacht voor risico op bloedingen en spierafbraak bij gebruik cobimetinib (Cotellic®) Patiënten die worden behandeld met cobimetinib (Cotellic®) hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel. Oo... Ziekenhuis Sat, 22 Apr 2017, 13:15:53
ADRZ vraagt Nederlandse Zorgautoriteit om ontvlechting van Zeelandcare De Nederlandse Zorg autoriteit (NZa*) wordt verzocht een besluit te nemen over deontvlechting van het ADRZ en Zeelandcare. Het gevraagde besluit is... Ziekenhuis Tue, 11 Apr 2017, 14:50:54
Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis gefuseerd Patiënten verzekeren van medisch specialistische zorg in de regio. Met dat doel fuseren het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis. De 2 ziek... Ziekenhuis Tue, 04 Apr 2017, 12:33:57
Behandeling met schildklierhormoon niet zinvol bij ouderen met licht verminderde schildklierwerking Ouderen met licht verminderde schildklierwerking hebben geen baat bij behandeling met schildklierhormoon. Dat blijkt uit een grote Europese studie ... Ziekenhuis Tue, 04 Apr 2017, 12:30:18
HagaZiekenhuis gaat stap verder in het verlagen van cholesterol Eén op de 5 patiënten kan ontsnappen aan een zich herhalende hartaanval of een nieuwe beroerte. Dat stond onlangs in een publicatie van het tijdsch... Ziekenhuis Mon, 27 Mar 2017, 15:03:15

Reacties (0)

0 van de 5. 0 stemmen.
Er zijn nog geen reacties

Uw reactie op dit bericht ...


Hieronder bent u in de gelegenheid om een reactie te plaatsen. Reacties van gasten worden pas afgebeeld na goedkeuring van de beheerder en kan enkele uren in beslag nemen. Vergeet a.u.b. niet om de voorwaarden te lezen en bij akkoord het vinkje aan te vinken!

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

(advertentie)