Patiënten met in lever uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld twee jaar langer, dankzij een onderhuids chemopompje.

 

Amerika
Dat blijkt uit een groot onderzoek onder Amerikaanse kankerpatiënten. Chirurg-oncoloog dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut leidde dit onderzoek, dat plaatsvond in het Memorial Sloane Kettering Cancer Center te New York.

Lever
Darmkanker komt veel voor in Nederland. Jaarlijks zijn er circa dertienduizend nieuwe patiënten. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak operatief worden verwijderd, maar bij 80% van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Chemotherapie in pilvorm of via het infuus verkleint die kans niet. Er is op dit moment in Europa geen behandeling om het terugkomen van de kanker na de operatie te voorkomen.

Nederland
Groot Koerkamp onderzocht in de VS een grote groep patiënten die na operatieve verwijdering van de uitzaaiingen in de lever een pompje onderhuids geïmplanteerd kregen. Dat pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever. Hij gaat een soortgelijk onderzoek nu ook in Nederland opzetten en heeft daarvoor een subsidie van KWF ontvangen.

Gespaard
De zogeheten HAI (Hepatic Arterial Infusion)-pomp dient de chemotherapie, floxuridine, toe in de slagader naar de lever. De kankercellen ontvangen zo een hoge dosis chemotherapie. Het gaat hierbij om kankercellen in de lever die op de CT-scan en tijdens de operatie onzichtbaar waren en daarom niet door de chirurg zijn verwijderd. De gezonde levercellen worden grotendeels gespaard, omdat zij vooral bloed krijgen via de poortader.

Opgenomen
Het bijzondere van floxuridine is dat het vrijwel volledig wordt opgenomen in de lever. Hierdoor ontstaat een concentratie in de lever die vierhonderd keer hoger is dan buiten de lever. De chemotherapie werkt dus heel gericht: torenhoge concentratie in de kankercel met minimale bijwerkingen en daardoor een betere kwaliteit van leven. Slechts enkele patiënten hadden bijwerkingen, zoals maagklachten of galwegklachten.

KWF
De resultaten zijn 21 april gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Oncolgy. Groot Koerkamp heeft eind 2016 een grote subsidie van KWF Kankerbestrijding ontvangen om de effectiviteit van de HAI-pomp in Nederland te onderzoeken. Voor het onderzoek in Nederland komen patiënten in aanmerking met uitzaaiingen van darmkanker in de lever.

Bron: Erasmus MC

 


Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of bureau: INGimages

Relevante artikelen ...

Amphia Orthopedie helpt heuppatiënten sneller op de been met nieuwe operatietechniek Patiënten kunnen binnen één dag geopereerd worden, starten met revalidatie én vaak al weer naar huis vertrekken. Daar revalideren ze verder, onder ... Ziekenhuis Thu, 04 May 2017, 09:31:56
NU'91 start tientallen rechtszaken tegen ziekenhuizen Dinsdag 11 april is de beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 namens haar leden gestart met het versturen van dagvaardingen naar we... Ziekenhuis Tue, 11 Apr 2017, 14:40:43
Nieuwe polikliniek Groningen Transplantatiecentrum geopend door Jan Terlouw ​​​Patiënten die een transplantatie moeten ondergaan, kunnen in het UMCG voortaan terecht op één gezamenlijke polikliniek voor verschillende soorten t... Ziekenhuis Thu, 18 May 2017, 10:36:56
Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt bij volwassenen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is dit verband het sterkst. ... Ziekenhuis Thu, 06 Apr 2017, 13:38:55
AMC en DC Klinieken bundelen krachten met nieuwe hiv-poli DC Klinieken Lairesse (Valeriusplein 11) is onlangs uitgebreid met een nieuwe afdeling gericht op hiv-zorg. Uniek aan dit concept is de samenwerking m... Ziekenhuis Mon, 06 Mar 2017, 14:00:45

Reacties (0)

0 van de 5. 0 stemmen.
Er zijn nog geen reacties

Uw reactie op dit bericht ...


Hieronder bent u in de gelegenheid om een reactie te plaatsen. Reacties van gasten worden pas afgebeeld na goedkeuring van de beheerder en kan enkele uren in beslag nemen. Vergeet a.u.b. niet om de voorwaarden te lezen en bij akkoord het vinkje aan te vinken!

Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

(advertentie)