De wetenschappelijke kwaliteit van publicaties van de umc’s is zeer hoog en doet mee in de absolute wereldtop

Dit blijkt uit een factsheet van het Rathenau Instituut over inkomsten, onderzoek en zorg van de umc’s. Medisch onderzoek neemt een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse wetenschap, constateert Rathenau op basis van feiten en cijfers uit de periode 2015-2020. De wetenschappelijke kwaliteit van publicaties van de umc’s is zeer hoog en doet mee in de absolute wereldtop.

NFU voorzitter Bertine Lahuis: “We zijn blij met deze uitkomsten. Ze bevestigen de positie van de umc’s als vooraanstaande kennisinstituten. Die positie willen we de komende jaren graag versterken, met het oog op de grote verantwoordelijkheid die onze huizen dragen voor een duurzamer en gezonder Nederland. We nemen dan ook graag de uitnodiging van minister Dijkgraaf aan voor een gezamenlijke toekomstverkenning van het wetenschappelijk veld.”

Het Rathenau Instituut heeft ook gekeken naar de financiering en de zorgcapaciteit van de umc’s over deze periode. Als gevolg van de vergrijzing worden de zorgbehoeften complexer en zijn er meer zorgprofessionals per patient nodig. Ook nemen de uitgaven aan dure geneesmiddelen sterk toe. De stijgende omzetuitgaven leidden daarmee de afgelopen jaren, via de vergoedingen, tot een grotere omzet van de umc’s. Tegelijk daalde de verleende zorg, vooral bij de eerste poliklinische bezoeken. Mogelijk komt dit door gericht sturen op ‘de juiste zorg op de juiste plek’: niet-complexe zorg wordt steeds meer overgedragen naar algemene ziekenhuizen.

Kijk hier voor de factsheet


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMC’s belangrijk voor Nederlandse wetenschap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 17 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!