Deze studie richt zich op patiënten die Covid-19 hebben gehad, maar die niet in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen

Epidemioloog dr. Maryam Kavousi van het Erasmus MC heeft van de Hartstichting een subsidie gekregen om onderzoek te doen naar de invloed van Covid-19 op het hart.

Kavousi richt zich met haar studie op patiënten die Covid-19 hebben gehad, maar die niet in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen.

Uit eerdere studies kwamen aanwijzingen naar voren dat Covid-19 negatieve gevolgen kan hebben voor de conditie van hart en bloedvaten. Deze studies waren vooral gebaseerd op de meest ernstig zieke Covid-19 patiënten, en dan met name op patiënten die op de intensive care opgenomen zijn geweest. Kennis over minder ernstig getroffen, niet opgenomen patiënten is er nauwelijks.

Stroomversnelling
Mogelijk brengt Covid-19 reeds aanwezige cardiovasculaire aandoeningen ongemerkt in een stroomversnelling. Hoewel Covid-19 in de eerste studies in verband wordt gebracht met relatief hoge percentages acute complicaties aan hart en bloedvaten, is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van Covid-19 op het hart.

ERGO
Maryam Kavousi gaat daarom onderzoek doen bij mensen die deelnemen aan het ERGO Onderzoek, de studie waarin duizenden inwoners van 45 jaar en ouder uit de Rotterdamse wijk Ommoord nauwlettend worden gevolgd. Ze pikt er dan met name de mensen uit die thuis Covid-19 hebben doorgemaakt.

Kavousi wil antwoord geven op de vraag of Covid-19 een rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaataandoeningen, en in hoeverre de infectie een sluimerende hart- en vaataandoening doet oplaaien. ‘Wat we willen ontdekken, is of Covid-19 als een stresstest functioneert voor het cardiovasculaire systeem’, zegt Kavousi.

Diverse databronnen
Deelnemers zullen vragenlijsten invullen, onder andere over de conditie van hun hart en vaten. Ook wordt hun bloed onderzocht op speciale biomarkers. Dat zijn stofjes die iets zeggen over de hart- en vaatghezondheid.

Daarnaast worden ze uitgenodigd voor een echo en een MRI-scan van het hart, een studie-onderdeel waarbij cardioloog dr. Alexander Hirsch nauw is betrokken.

COVID@Heart
Maryam Kavousi maakt met deze studie deel uit van een groot, landelijk onderzoeksconsortium, COVID@Heart genoemd. In dit consortium zijn verschillende universitaire medische centra vertegenwoordigd, die gezamenlijk onderzoek doen naar de invloed van Covid-19 op het hart.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hart van Covid-patiënten onder de loep
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!