ActiZ en haar leden doen er alles aan goede zorg en ondersteuning voor ouderen en chronisch zieken te bieden

Het aantrekken van nieuwe medewerkers, behouden van bestaande medewerkers en de bijdrage die technologie kan leveren aan het personeelstekort zijn de grootste uitdagingen van het moment voor de ouderenzorg. Dat stelt ActiZ, branchevereniging voor zorgorganisaties in haar position paper voor het rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt in de Tweede Kamer. Zorgbestuurder en vicevoorzitter van ActiZ, Jacqueline Joppe: “Nederland vergrijst en dankzij steeds betere zorg worden we met z’n allen steeds ouder. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat kan werken af. Dit botst”.

ActiZ en haar leden doen er alles aan goede zorg en ondersteuning voor ouderen en chronisch zieken te bieden: zo is er een goede cao afgesloten met 4% loonstijging, organiseren we schrap- en verbetersessies tegen regeldruk en voor meer werkplezier van medewerkers en zijn in de VVT-sector oriëntatiebanen gelanceerd. Maar ondanks de inspanningen zijn de problemen nog niet opgelost.

Onderwijs
In het postion paper voor het rondetafelgesprek pleit ActiZ voor meer momenten om met opleidingen te starten, om beter aan te sluiten bij de behoefte van zij-instromers of herintreders in de sector. Ook het bieden van meer maatwerk en het snel actualiseren van de bijscholing voor BIG-herregistraties, vergroot het arbeidsmarktpotentieel. Daarvoor moet echter wel de nu geldende wetgeving worden aangepast én invulling worden gegeven aan het Leven Lang Ontwikkelen beleid dat eerder is aangekondigd door het kabinet.

Mededingsingswet
ActiZ ziet ook dat wet- en regelgeving soms niet aansluit bij de behoefte om meer medewerkers in de zorg te krijgen. Jacqueline Joppe: “We zien dat de Mededingingswet het soms lastig maakt om medewerkers uit te wisselen of dienstverlening met meer zorgaanbieders te delen. Dat is jammer, omdat door samenwerking efficiënter gewerkt kan worden”.

Andere verdeling kwaliteitsgelden
Ook verhoudt volgens ActiZ de verdeling van de besteding van de kwaliteitsgelden zich niet goed tot de innovatie die nodig is om lokaal en regionaal tot maatwerk te komen. 85% van de beschikbaar gestelde gelden moet direct ten goede komen aan ‘extra handen aan het bed’ en 15% kan besteed worden aan verbetering van kwaliteit. Dit terwijl er behoefte is de beschikbare gelden in te zetten op een manier die past bij de situatie, afhankelijk van de setting en behoefte om zorg en welzijn te verbeteren. Dat kan in de ene situatie vooral zijn voor meer medewerkers, maar op een andere plek juist voor een verbouwing die goed is voor het welzijn van bewoners en medewerkers.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer samenwerking nodig tegen krapte op arbeidsmarkt ouderenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!