Uit cijfers blijkt dat het aantal nieuwe indicaties voor langdurige zorg tijdens de corona uitbraak sterk is afgenomen

Het aantal mensen dat  recht heeft op langdurige zorg is tijdens de corona-uitbraak gedaald. Dat blijkt uit een rapportage over de effecten van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De analyse is gebaseerd op cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het sterftecijfer was tussen 23 maart en 26 april hoger dan het aantal nieuw afgegeven indicaties dat inging.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal nieuwe indicaties voor langdurige zorg tijdens de corona uitbraak sterk is afgenomen. Wanneer we de cijfers over nieuwe indicaties en sterfte combineren, betekent dit een daling van 2.465 mensen die recht hebben op langdurige zorg. Partijen in de zorg kunnen deze informatie en andere gegevens uit het rapport gebruiken voor het opschalen van de zorg.

Indicaties
Na de aankondiging van de maatregelen van het kabinet in week 11 blijkt uit cijfers van het CIZ een duidelijke toename van het aantal ingegane indicaties. Mensen die bijvoorbeeld in een verpleeghuis willen worden opgenomen of in de gehandicaptenzorg, moeten een indicatie aanvragen voor de wet langdurige zorg. Het CIZ beoordeelt zo’n aanvraag en bepaalt welke zorg nodig is voor iemand.

In de week van 9 maart gingen 1.200 nieuwe indicaties in. Het is onduidelijk wat deze piek veroorzaakte. Maar in de week van 16 maart nam het aantal nieuwe indicaties sterk af, nadat de bezoekersbeperking in zorginstellingen werd aangekondigd om de verspreiding van het corona virus zoveel mogelijk te beperken.

Sterftecijfers
Van 9 maart tot en met 24 mei zijn in totaal 5.224 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan wat er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande weken in 2020. Hoeveel mensen daarvan aan corona zelf zijn overleden, is niet uit deze cijfers af te leiden. Het sterftecijfer in de verpleeghuiszorg ligt hoger dan het sterftecijfer in de gehandicaptenzorg. Maar we zien bij allebei een verdubbeling van het sterftecijfer ten opzichte van voor de corona uitbraak voorgaande weken. Ook zijn er verschillen per regio. In regio Groningen overleden relatief gezien de minste mensen in de langdurige zorg en in regio Zuid Limburg relatief de meeste.

De cijfers over instroom en sterfte in dit rapport geven inzicht in de effecten van de corona-uitbraak van de afgelopen tijd. We gebruiken deze cijfers om in kaart te brengen of de langdurige zorg weer normaliseert en wat daarbij de verschillen zijn tussen regio’s. Daarom zullen we de komende tijd regelmatig een geactualiseerde versie van dit rapport uitbrengen die we in overleg met de sector uitbreiden en verbeteren. Als volgende stap zullen we een inventarisatie van de leegstand toevoegen aan dit rapport.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal mensen in de langdurige zorg gedaald tijdens corona-uitbraak
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!