Wegens niet correct declareren € 400.000 boete voor Stichting Laurens door de NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een boete van € 400.000 opgelegd aan Stichting Laurens wegens niet correct declareren. De instelling heeft het bedrag dat zij teveel gedeclareerd had inmiddels terugbetaald aan de zorgverzekeraars. De NZa startte vorig jaar een onderzoek bij Laurens na een melding dat de organisatie onjuiste declaraties had ingediend.

Uit het onderzoek is gebleken dat Laurens normtijden in rekening heeft gebracht voor verpleging in de thuissituatie die noodzakelijk is in verband met medisch specialistische zorg, in plaats van de daadwerkelijk bestede tijd. Ook de administratie was op onderdelen niet op orde. De verkeerde declaraties werden verstuurd van 1 mei 2013 tot en met 2014. Zorgaanbieders mogen alleen de zorg in rekening brengen die daadwerkelijk geleverd is aan cliënten.  

Bij het bepalen van de boete hebben we er rekening mee gehouden dat Laurens zelf al met het verkeerd declareren was gestopt voordat wij ons onderzoek startten. Ook heeft Laurens een extern bureau onderzoek laten doen naar de wijze waarop zij behandelingen registreerde en declareerde. Daarop heeft de instelling ingrijpende maatregelen genomen om onjuist registreren en declareren in het vervolg te voorkomen. Het teveel gedeclareerde bedrag heeft Laurens terugbetaald aan de zorgverzekeraars.

Laurens heeft de afgelopen periode veranderingen in haar bedrijfsvoering doorgevoerd. De NZa vindt een goede bedrijfsvoering een belangrijke voorwaarde voor het bieden van gepaste zorg. Wij hebben onlangs handvatten gepubliceerd waarmee aanbieders van verpleging en verzorging hun bedrijfsvoering over compliant registreren en declareren kunnen bijstellen. We zetten ons samen met brancheorganisaties in om de bedrijfsvoering van aanbieders waar nodig te verbeteren. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Boete van NZa voor zorginstelling Laurens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!