Er wordt al heel lang over deze wet gepraat. Uitstel van de wet lost niets op

Acht organisaties van patiënten en cliënten doen een dringend beroep op minister Hugo de Jonge om de Wet Zorg en Dwang per 1 januari 2020 in te voeren. In een brief aan de minister schrijven ze dat de wet veel beter bij cliënten en patiënten past dan de huidige Wet BOPZ.

Beide wetten regelen vrijheidsbeperking van mensen die zorg krijgen. Maar de Wet Zorg en Dwang doet dat vanuit het perspectief van de vrijheid van de mensen, terwijl de BOPZ uitgaat van beperking van vrijheden. 

De brief is gestuurd omdat de minister overweegt de wet uit te stellen. Daar hebben zorginstellingen om gevraagd. Zij vrezen bureaucratische rompslomp als gevolg van de nieuwe wet. 

De acht organisaties, Alzheimer Nederland, Iederin, Het LSR, Kansplus, KBO-PCOB, LFB, LOC Waardevolle zorg en Patiëntenfederatie Nederland, vinden uitstel niet in het belang van hun achterban. Uit de brief: “Wij - als gezamenlijke cliënten- en patiëntenorganisaties - zien de Wet Zorg en Dwang als een essentiële bouwsteen om de gewenste cultuurverandering in de zorg tot stand te brengen. Er wordt al heel lang over deze wet gepraat. Uitstel van de wet lost niets op. Een cultuuromslag vergt tijd en is niet in één keer gerealiseerd. Maar die omslag komt alleen tot stand als we zo snel mogelijk beginnen.“

Lees hier de gezamenlijke brief


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten en cliënten dulden geen uitstel Wet Zorg en Dwang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!