In Nederland is het recht op onderwijs voor iedere leerling geborgd in de leerplichtwet.

Toch ondervinden sommige kinderen en jongeren problemen op school, lopen vast of zitten om uiteenlopende redenen thuis zonder school en zonder klasgenootjes. Ondanks alle politieke aandacht rondom dit onderwerp, constateerden de initiatiefnemers van Stichting LOEK@YOU, dat er een tekort was aan concrete hulp voor kinderen en hun ouders.

De Stichting LOEK@YOU ontwikkelt en organiseert passende activiteiten en ondersteuning (zorg) voor kinderen en jongeren met problemen op school, die vastlopen zijn in het onderwijs of zelfs thuiszitten. De Stichting gaat uit van een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee mag doen. Mee mogen doen, maar vooral ook mee kunnen doen vanuit je eigen kracht is erg belangrijk voor kinderen. Dat stellen de initiatiefnemers van Stichting LOEK@YOU. Volgens hen is voor dat mee kunnen doen, soms tijdelijk of blijvend iets extra’s nodig.

De Stichting biedt dat extra’s, door onder meer de openstelling van een ‘Ontmoet-en-doet ruimte’. Een locatie waar kinderen en jongeren samen met anderen (educatieve) activiteiten ondernemen. De Ontmoet-en-doet ruimte draagt bij aan het voorkomen van een dreigend sociale isolement. Ook biedt de Stichting verschillende talentprogramma’s aan (LOEK@TALENT). Daarbij helpen vrijwilligers in de rol van ‘educatie-maatje’ een kind zijn of haar talent te ontdekken. Een positieve benadering en deskundige begeleiding vanuit de Stichting zijn gegarandeerd. Tenslotte worden activiteiten ontworpen en uitgevoerd om aan te sluiten bij de interesses van de kinderen, om zo ontwikkeling te stimuleren op een manier die past bij het kind op dat moment.

Een ander initiatief is “Vier Plezier”. Kinderen die niet deelnemen aan onderwijs missen sociale activiteiten zoals een schoolkerstdiner, schoolreisje, sportdag, Kinderboekenweek etc. Stichting LOEK@YOU organiseert met regelmaat aangepaste sociale activiteiten voor kinderen. Met behulp van vrijwilligers kunnen de kinderen en jongeren dan toch ‘meedoen’.

In de aankomende zomer organiseert de stichting LOEK@SUMMER. Op 10 dagdelen in de zomervakantie worden prikkelarme activiteiten georganiseerd voor kinderen die om wat voor reden niet mee kunnen doen met de reguliere vakantie programma’s.

Voor ouders organiseert de Stichting LOEK@US, contactbijeenkomsten om hun zorgen en ervaringen te kunnen delen. Op 9 mei aanstaande organiseert Stichting LOEK@YOU een avond voor mantelzorgers, ouders/opvoeders, opa’s en oma’sVoor verdere informatie klik hier: http://www.lerenopeigenkracht.nl/Nieuws/Week-van-de-thuiszitter/

Stichting LOEK&YOU zet daarnaast in op preventie van (dreigend) schooluitval. Er wordt voorlichting gegeven aan ouders en professionals in zorg en onderwijs vanuit een visie waarin welzijn (zorg) en ontwikkeling (onderwijs) elkaar versterken en waarbij het kind centraal staat.De Stichting heeft ook mogelijkheden om individuele begeleiding voor kinderen in het kader van de Jeugdwet (PGB of ZIN) te organiseren, waarbij zorg en onderwijs elkaar versterken.

Stichting LOEK@YOU houdt inloopdagen op haar locaties te Veldhoven en Wintelre van 19.00 u- 21.00u. Kijk voor meer informatie op www.lerenopeigenkracht.nl.

Stichting LOEK@YOU is voor haar activiteiten (met uitzondering van de individuele begeleiding) afhankelijk van vrijwilligers en financiële steun. Mocht u een vrijwilliger zijn en stichting LOEK@YOU willen bijstaan, dan kunt u contact opnemen met Hilde van heuckelum Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Mocht u Stichting LOEK@YOU een warm hart willen toedragen en op een andere manier willen steunen dan gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Neem dan contact op met ons bestuur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Mandy Mennings – van Laarhoven


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!