Met Rookvrije Generatie tabaksontmoediging hoog op politieke agenda

In aanloop naar de verkiezingen roepen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het toekomstige kabinet op om de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ leidend te laten zijn in haar tabaksontmoedigingsbeleid.

De fondsen, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij, organiseerden gisteravond een politiek café om tabaksontmoediging hoog op de politieke agenda te houden. Aanwezige partijvertegenwoordigers van D66, VVD, SP, PvdA, CDA en 50Plus spraken zich uit voor een Rookvrije Generatie.

Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: “Een Rookvrije Generatie hoort thuis in het aanstaande regeerakkoord. Laten we samen een coalitie vormen. De maatschappij neemt het initiatief, volg het en zet een stap voorwaarts.”

Aanwezig in het politiek café waren kandidaat Kamerleden Pia Dijkstra (D66), Hanke Bruins Slot (CDA), Erik Ziengs (VVD), Marith Volp (PvdA), Henk van Gerven (SP) en Gerrit Jan van Otterloo (50Plus). Zij gingen met elkaar en met het publiek in gesprek over de rol van de overheid in het realiseren van een Rookvrije Generatie.

Marith Volp (PvdA): “Als we allemaal voor een Rookvrije Generatie zijn, laten we er bij formatie dan voor zorgen dat we stappen durven nemen.”

Hanke Bruins Slot (CDA) “Van laag opgeleide zwangere vrouwen rookt 20%. Dat geeft wel aan hoe verslavend tabak is. Wij moeten hen helpen met een breed tabaksontmoedigingsplan.”

Erik Ziengs (VVD) “Laten zien dat roken niet normaal is moet de norm worden. Licht de jeugd voor en hanteer maatregelen waarvan je zeker weet dat ze werken.”

Pia Dijkstra (D66) “We moeten als overheid echt iets tegenover de tabaksindustrie zetten om de volksgezondheid te beschermen.”

Maatschappelijke initiatieven
Andere sprekers waren Robert van de Graaf, verslavingsarts bij verslavingszorg Noord Nederland en Johan Osté, beleidsmedewerker bij de GGD Amsterdam. Zij vertelden over eigen succesvolle initiatieven die bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Zo zet Van de Graaf zich naast zijn werk als verslavingsarts ook in voor het initiatief Ureterp Rookvrij. Mede dankzij zijn inspanningen staat het onderwerp een Rookvrije Generatie bij verschillende zorginstellingen en gemeenten inmiddels hoog op de agenda. “Ik wil dat niemand meer tussen wal en schip valt als het gaat om goede zorg en rookpreventie.

Samenwerking tussen verschillende partijen is daarbij van groot belang, want alleen een stevig netwerk kan kinderen helpen om rookvrij op te groeien.” Ook de gemeente Amsterdam omarmt de beweging. Osté: “Roken is de nummer één vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Als we onszelf serieus nemen doen we aan tabaksontmoediging. Daarom gaan we met de gemeente Amsterdam op weg naar een Rookvrije Generatie.”

Bron: Rookvrije Generatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!