Onderzoek slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing en in welk behandelprogramma zij behandeld worden

Marleen Wildschut onderzocht de problematiek van slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing en in welk behandelprogramma zij behandeld worden. Deze mensen kampen namelijk met een veelheid aan psychiatrische stoornissen: zowel trauma-gerelateerde stoornissen, dissociatieve stoornissen, als persoonlijkheidsstoornissen. 

'Hoe help je iemand met een veelvoud aan stoornissen, daar is geen totaalplan voor', zegt Wildschut. 'Bij GGZ Friesland  ondervroegen we 150 patiënten en zagen we  bijvoorbeeld geen verschil tussen het aantal mensen met een posttraumatische stressstoornis in een behandelprogramma gericht op trauma-gerelateerde stoornissen versus een behandelprogramma gericht op persoonlijkheidsstoornissen. De patiënt met vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing kan in beide groepen afzonderlijk geholpen worden, maar er is geen behandeling die deze patiënt integraal helpt voor al zijn stoornissen tegelijk. 

Ik zocht hiervoor een oplossing en onderzocht het twee-dimensionele model van Draijer', zegt Wildschut. Dit model helpt volgens haar om op een dimensionele manier naar de problematiek van slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing te kijken, in plaats van in verschillende diagnostische categorieën.

'Wij pleiten ervoor dat slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing een integrale behandeling krijgen voor hun problematiek en niet dat ze eerst worden behandeld voor bijvoorbeeld traumastoornissen en daarna voor persoonlijkheidsstoornissen. s Eén behandelaar zou verantwoordelijk moeten zijn voor het totale behandelplan waardoor er minder risico is dat steeds maar een deel van de problematiek behandeld wordt en daarmee het succes van de behandeling wordt verkleind', aldus Wildschut. Meer onderzoek is nodig om te verhelderen wat de relatie is tussen de verschillende stoornissen en vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Model van Draijer geeft beter inzicht in problematiek van slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!