Door over instellings- en gemeentegrenzen heen samen te werken en kennis uit te wisselen, kan de hulp aan jongeren die de zeer verslavende drug GHB gebruiken verbeteren.

De Viersprong en Novadic-Kentron starten hiervoor op initiatief van de gemeente Etten-Leur een GHB-pilot in West-Brabant West. Binnen deze regio zullen zoveel mogelijk partners worden betrokken om jongeren die GHB gebruiken zo vroeg mogelijk op te sporen en effectiever te helpen.

PROBLEMEN DOOR GHB-GEBRUIK VRAGEN OM INTENSIEVE AANPAK EN SAMENWERKING

Bij GHB-gebruik is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen. Hoe langer en intensiever iemand GHB gebruikt heeft, hoe lastiger het is om de verslaving te doorbreken. Er is een grote kans op schade aan het lichaam en de psychische ontwikkeling. Voor de maatschappij heeft dit gevolgen voor de veiligheid, gebruik van gezondheidszorg en financiën.

De problemen door GHB-gebruik vragen om een intensieve aanpak en samenwerking tussen diverse jeugdhulpinstellingen, gemeenten (want jongeren verhuizen regelmatig) en scholen. Daarnaast is het belangrijk om kennis op het gebied van GHB gebruik op scholen, bij gemeenten en andere jeugdhulpinstellingen te vergroten, om GHB-gebruik eerder te signaleren, vóór een verslaving ontstaat. Hoe eerder in het proces in gegrepen wordt, hoe groter de kans dat een detoxopname voorkomen kan worden.

In de uitzending van Nieuwsuur van dinsdag 4 april 2017 (starten bij 10.52 min) werd ruim aandacht besteed aan de problemen van Keja uit Etten-Leur die jaren GHB gebruikte in combinatie met speed.

INTEGRALE AANPAK EN SAMENBRENGEN SPECIALISMEN

Een belangrijk uitgangspunt van het project is om veel vroeger in de verslavingsontwikkeling in te kunnen ingrijpen en zo te voorkomen dat er andere maatschappelijke problemen optreden. Dit begint door inzichtelijk te krijgen waar de risico’s van gebruik groot zijn. Daarnaast is het nadrukkelijker betrekken van het netwerk een belangrijke kans. Het komt vaak voor dat het netwerk een sterk (onbedoelde) onderhoudende rol speelt in plaats van de verslaving te kantelen.

Juist de integraliteit en het samenbrengen van de juiste specialismen zijn de onderscheidende krachten van dit project. Hiermee wordt onder andere systeemtherapie, voorlichting en verslavingsbehandeling bedoeld. Een gesloten keten is van belang om te kunnen anticiperen op een terugkomst in de maatschappij. Gemeenten hebben een belangrijke rol als een jongere 18 jaar wordt, om samen met de instelling deze keten te sluiten. Als een cliënt een behandeling heeft gehad, zal door de gemeente ondersteund moeten worden op het gebied van wonen, onderwijs, werk en financiën. Als dit niet gebeurt is een terugval vrijwel niet te voorkomen.

Meer weten over de pilot? Klik hier.

Bron: GGZ Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!