Jaarlijks wisselt een klein deel van de verzekerden van zorgverzekeraar.

Uit onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL blijkt dat in het overstapseizoen 2017 20% van de verzekerden die niet is gewisseld wel een overstap heeft overwogen.

Het grootste deel van de verzekerden wisselt niet van zorgverzekeraar. Een deel van de niet-wisselaars heeft echter wel een overstap overwogen. In de periode 2011 tot en met 2017 varieert dit percentage van 19 tot 28%. De kenmerken van deze groep komen overeen met de groep die over het algemeen vaker wisselt: jonge en gezonde verzekerden overwegen vaker een overstap dan ouderen en verzekerden met een minder goede gezondheid.

Te weinig onderlinge verschillen

Van de verzekerden die een overstap hebben overwogen, geeft iets minder dan een vijfde aan dat zij niet zijn overgestapt omdat zij te weinig onderlinge verschillen zien tussen zorgverzekeraars. Kennelijk vinden ze het niet de moeite waard om te wisselen van zorgverzekeraar. Daarnaast geven overwegers iets vaker aan dat de informatie die ze hadden om te kiezen onduidelijk was.

Onderzoeksmethode

Inzicht in de mobiliteit van verzekerden en hun redenen om wel of niet te wisselen van zorgverzekering is van belang om de werking van de zorgverzekeringsmarkt te monitoren. In februari 2017 heeft een steekproef van 1.500 panelleden uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL een vragenlijst ontvangen met vragen over, onder andere, het overstappen van zorgverzekeraar. De respons hiervan was 44%, wat neerkomt op 659 verzekerden. De analyses in dit factsheet zijn gebaseerd op de groep verzekerden die in 2017 niet is overgestapt (N=598). Voor de gegevens over 2011 tot 2016 is gebruik gemaakt van eerdere peilingen over het wisselgedrag onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

De cijfers rondom het wisselen van zorgverzekeraar zijn ook te vinden op: https://www.nivel.nl/nl/panels/dossier/barometer-wisselen-van-zorgverzekeraar


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!