E-health is zorg op afstand met behulp van technologie

De aandacht voor medicatietherapietrouw staat onder druk door de toenemende zorgvraag. Therapietrouw is echter een belangrijk thema in de gezondheidszorg, want een medicijn dat niet (goed) ingenomen wordt, zal niet goed werken. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is e-health. E-Health kan laagdrempelig ingezet worden en meerdere patiënten tegelijk ondersteunen. Uit een literatuurstudie van het Nivel en de Sint Maartenskliniek bleek dat e-health de therapietrouw voor het innemen van medicijnen bij chronische patiënten verbetert.

E-health is zorg op afstand met behulp van technologie. Helpt e-health om therapietrouw bij chronische patiënten te verbeteren? Maakt het uit welk e-healthmedium gebruikt wordt? En welke strategie werkt het beste om therapietrouw te verbeteren? We zochten antwoord op deze vragen door alle wetenschappelijke artikelen over e-health en therapietrouw te bestuderen.

E-health helpt therapietrouw te verbeteren
Uit de studie blijkt dat e-health inderdaad helpt bij het trouw innemen van medicijnen bij patiënten met chronische aandoeningen. Het sterkste bewijs hiervoor vinden we bij e-healthinterventies via SMS-berichten, mobiele apps en telefoongesprekken.

Niet alle strategieën werken goed
Bij de verschillende e-healthinterventies zijn verschillende strategieën toe te passen. Niet alle strategieën zijn even geschikt voor het verbeteren van therapietrouw. Strategieën die wel werken, zijn de volgende:

  • patiënten vaardigheden aanleren: dit kan bijvoorbeeld met een app waar inname van bloedrukverlagers en de bloeddruk wordt bijgehouden, zodat patiënten het effect van de medicijnen leren zien;
  • patiënten helpen met keuzes maken rondom medicatie: dit kan bijvoorbeeld door het voeren van een telefoongesprek met de apotheker over de drempels bij het innemen van medicatie en vervolgens advies over hoe die drempels weggenomen kunnen worden;
  • verbeteren van kwaliteit van zorg: bijvoorbeeld door gebruik van een ‘slimme’ medicijnverpakking waarbij een bericht wordt gestuurd naar de zorgverlener op het moment dat de patiënt meerdere keren geen medicatie heeft ingenomen.

Over het onderzoek
Voor deze literatuurstudie hebben we 21 artikelen nauwgezet onderzocht. In deze artikelen hebben we de effecten van 29 e-healthmethodes vergeleken met de effecten van gebruikelijke zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: E-health helpt patiënten met chronische aandoeningen trouw medicijnen in te nemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 18 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!