Ieder(in) stelt dat de uitvoering van afspraken, aangekondigd onderzoek of te nemen corona-maatregelen erg traag gaat

Terwijl de samenleving zich voorbereidt op een mogelijke tweede corona-golf, is het van groot belang dat we verdere uitsluiting en achterstand van mensen met een beperking of chronische ziekte voorkomen en misstanden zoals in de eerdere fase vermijden. Begin september heeft Minister de Jonge de Tweede Kamer middels een brief op de hoogte gesteld over de geleerde lessen. Ieder(in) vindt de brief op een aantal punten te rooskleurig. We vragen de Tweede Kamer dan ook om aandacht voor een aantal noodzakelijke, nog te nemen stappen.

Allereerst signaleert Ieder(in) dat de uitvoering van afspraken, aangekondigd onderzoek of te nemen corona-maatregelen erg traag gaat. We roepen het kabinet, brancheorganisaties en zorgaanbieders op de afgesproken maatregelen en acties met meer urgentie uit te voeren. Ook is het van belang dat er scherper wordt toegezien op het nakomen van afspraken en het in de praktijk brengen van routekaarten en handreikingen. Met alleen afspraken op papier zijn we er niet.

Wegvallen van zorg en ondersteuning
Zo vielen samenspraak, goede informatievoorziening aan cliënten en naasten en medezeggenschap via cliëntenraden niet bij een deel, maar bij vrijwel alle aanbieders weg. Daarnaast worden veel (paramedische) zorg en ondersteuning intramuraal en extramuraal maar mondjesmaat voortgezet. En ook over dagbesteding en logeeropvang ontvangen wij nog altijd meldingen over sterk beperkt aanbod  of een moeizame opstart. Om nog maar niet te spreken over logeeropvang, waar bijna geen mogelijkheden voor beschikbaar lijken te zijn. Aanbieders kwamen laat en langzaam in actie. Dit alles wordt onvoldoende erkend in de brief van de minister.

Thuisisolatie door kwetsbare gezondheid
Ieder(in) vraagt nogmaals om meer inzicht in de omvang van het aantal mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Al maandenlang zit een deel van hen in (zelfgekozen) thuisisolatie, zonder perspectief op deelname aan de samenleving. Voor hen doen we een dringende oproep voor een pakket van maatregelen, zoals het verstrekken van medische mondmaskers en veilige, afgebakende winkeltijden voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Volwaardige inbreng coronabeleid
Het perspectief van mensen met een beperking of chronische ziekte was in de fase die achter ons ligt onvoldoende in beeld. Daardoor werden niet-passende of zelfs onuitvoerbare maatregelen genomen voor ruim twee miljoen mensen met een ziekte of beperking én hun mantelzorgers en/of huisgenoten. Dat heeft mensen op extra achterstand gezet.

Wij verzoeken het kabinet dan ook om vertegenwoordigende organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte serieuze inbreng te geven in de overlegstructuren, zoals het OMT of de vaste kring adviseurs.

Mantelzorgers, afstandsonderwijs en arbeidsbeperking
Verder vragen we de Tweede Kamer om voldoende ondersteuning aan mantelzorgers, onder andere door het aanbod van respijtzorg en logeeropvang uit te breiden. Ook zien we graag aandacht voor goed afstandsonderwijs, voor kinderen die vanwege een eigen verhoogd gezondheidsrisico of dat van hun ouders niet naar school kunnen.

Tot slot waarschuwen we dat mensen met een arbeidsbeperking onevenredig hard getroffen lijken te worden door de crisis. De weinige kansen die zij al hebben op de arbeidsmarkt, worden door de coronacrisis nagenoeg weggevaagd. Ieder(in) ontvangt daarnaast aanhoudend signalen van mensen die in de risicogroep zitten (of hun partner) en toch moeten komen werken van hun werkgever. Biedt ook deze mensen de zekerheid om te kunnen zorgen en werken met doorbetaling van loon.

Lees hier de brief.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronacrisis: Breng routekaarten en handreikingen sneller in de praktijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!