De Gezondheidsraad brengt begin 2018 een advies uit over de mogelijke bijdrage van PrEP (pre expositie profylaxe) bij de preventie van hiv in Nederland.

Dit rapport van het RIVM bevat achtergrondinformatie ter ondersteuning van dit advies. PrEP is een middel ter voorkoming van een infectie. Truvada is het middel of medicijn dat momenteel ter voorkoming van hiv kan worden gebruikt. Het is bewezen effectief en veilig, mits het goed wordt gebruikt en met de juiste zorg eromheen.

Besmettingen met hiv zijn onder andere te voorkomen door condoomgebruik. PrEP wordt geslikt vóórdat seksueel contact plaatsvindt met iemand die mogelijk een hivinfectie heeft. Het is effectief en veilig wanneer men zich aan de voorschriften en juiste doseringen houdt. Daarnaast moet de gebruiker zich regelmatig laten testen op hiv, onder andere om resistente hiv-infecties – waar het middel dus níet tegen werkt - tijdig op te sporen en te behandelen. Ook moeten gebruikers regelmatig laten controleren of lever en nieren nog goed functioneren en of zij geen andere soa’s hebben.

In dit rapport is (wetenschappelijke) informatie over onder andere het gebruik en werking van PrEP gebundeld.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!