De eenmanszaak Van Wijk in Noordwijk liet enkele honderden patiënten ten onrechte een toeslag betalen voor gebitsprotheses.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa heeft de praktijk een boete van 112.000 euro opgelegd.

De tandprotheticus liet patiënten meer betalen voor protheses dan het wettelijke, maximale tarief. Bij de patiënt bracht hij twee bedragen in rekening: het deel dat door de verzekeraar werd vergoed en een extra bedrag dat de patiënt zelf moest afrekenen. In sommige gevallen rekende hij fictieve kosten of te hoge materiaal- en techniekkosten. Dit is in strijd met de regels.
De tandprotheticus is tegen de beslissing van de NZa in bezwaar gegaan.

'Verhoging serviceniveau'
Nadat de tandprotheticus was aangesproken op zijn handelen door zowel een zorgverzekeraar als de brancheorganisatie, paste hij zijn handelswijze aan. De tandprotheticus werkte vanaf dat moment met twee nota's. Hij maakte een nota op ten behoeve van de zorgverzekeraar die de patiënt daar vervolgens kon indienen. Voor de patiënten maakte hij een andere nota, waarop hij de toeslag als 'verhoging serviceniveau' in rekening bracht. Dat is geen prestatie die hij in rekening mag brengen bij een zorgverzekeraar of een patiënt.

Gedupeerden
Voor patiënten die hun rekeningen willen controleren is het van belang te weten dat eenmanszaak Van Wijk meerdere handelsnamen voerde. Voor een goede controle is het nodig de nota's van P.J. van Wijk en Van Leeuwen Tandtechniek te checken.

Bescherming consument
In Nederland is wettelijk vastgesteld wat mondzorgverleners in rekening mogen brengen en wat (een onderdeel van) een behandeling maximaal mag kosten. Dit is gedaan met codes en bijbehorende tarieven die met behulp van de beroepsgroep zijn vastgesteld. Zorgverleners mogen naast deze codes geen andere zaken in rekening brengen, dus ook geen aparte toeslag.

Waarschuwing
De NZa waarschuwde eerder voor mondzorgpraktijken die mogelijk onterecht toeslagen rekenen. Met de factsheets over tandartsen en orthodontisten kunnen patiënten makkelijker hun nota's controleren. Twijfelt u of uw rekening klopt? Neem dan contact op via het meldingsformulier.

bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!