De NZa vindt het belangrijk dat de patiënt vooraf weet wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Er zijn in Nederland grote prijsverschillen voor beugels en tandprotheses zoals kunstgebitten. Dat blijkt uit de monitor mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De prijsverschillen worden veroorzaakt door variatie in materiaalkosten. Uit de monitor blijkt ook dat de totaal gedeclareerde kosten per patiënt toenemen, terwijl de tarieven zijn gedaald. Economische verbeteringen kunnen hieraan ten grondslag liggen, maar dit is niet onderzocht.

De NZa vindt het belangrijk dat de patiënt vooraf weet wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn en de kosten die daaraan verbonden zijn. Op basis van deze informatie kan een patient samen met zijn behandelaar een keuze maken. Wij roepen de tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten dan ook op om de patiënt goed te informeren over de kosten en eventuele keuzemogelijkheden. Daarnaast moedigen we de mondzorgaanbieders aan om kwaliteitsrichtlijnen op te stellen, zodat duidelijk wordt welke behandeling in welke situatie het meest aangewezen is.

Ook blijkt dat er meer  gedeclareerd is voor preventieve zorg, zoals gebitsreiniging. We zien dit nog niet terug in bijvoorbeeld een stagnatie van het aantal vullingen. Er zijn ook grote verschillen tussen praktijken in de hoeveelheid preventieve mondzorg die zij leveren.

Materiaal- en techniekkosten
We constateren dat er grote verschillen zijn in de prijs die patiënten betalen voor materiaal- en techniekkosten, zoals beugels en kunstgebitten. Het loont dus voor patiënten om deze kosten tussen verschillende praktijken  te vergelijken. Om dit te kunnen doen, moeten zorgaanbieders de patiënt goed informeren over kosten en behandelopties.

Zorgaanbieders zijn verplicht om bij behandelingen vanaf € 250 altijd een begroting te verstrekken aan de patiënt en om de verschillende opties in behandeling, keuzes in materialen en technieken en de kosten hiervan te bespreken. Ook moeten zij per 1 januari 2018 de prijslijst voor materiaal- en techniekkosten op hun website plaatsen, de patiënt aanbieden om de inkoopnota in te zien en de kosten op een juiste manier in rekening brengen.

Nieuwe bekostiging
Daarnaast willen wij de komende periode met de sector aan de slag met het doorontwikkelen van de bekostiging van de mondzorg. Het is de ambitie van de NZa om net als in verschillende andere sectoren ook in de mondzorg meer aandacht te geven aan kwaliteit, uitkomsten, preventie en transparantie voor de patiënt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel prijsverschillen beugels en kunstgebitten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!