De HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker blijkt ook te beschermen tegen andere vormen van kanker die door HPV kunnen worden veroorzaakt.

Het gaat om kanker die bij mannen steeds vaker voorkomt, zoals kanker aan penis, anus, mond- en keelholte. De Gezondheidsraad bekijkt daarom, op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, of het advies over de vaccinatie moet worden aangepast.

Om de Gezondheidsraad hierin te ondersteunen heeft het RIVM relevante informatie uit binnen-en buitenland verzameld en gestructureerd. Zoals informatie over hoe vaak HPV-infecties en HPV-gerelateerde ziekten voorkomen bij meisjes/vrouwen en jongens/mannen en over de effectiviteit en veiligheid van de vaccins.

HPV
Veel (jonge) seksueel actieve vrouwen en mannen zijn geïnfecteerd met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende typen HPV: typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico. Typen met een hoog risico veroorzaken baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker, die steeds vaker bij mannen voorkomen.
Sinds 2010 worden 12-jarige meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd om baarmoederhalskanker te voorkomen. Inmiddels weten we dat deze vaccinatie niet alleen beschermt tegen kanker in de baarmoederhals, maar ook tegen kanker aan penis, anus, vagina en vulva. Ook zijn er aanwijzingen dat het tegen kanker van de mond- en keelholte beschermt.

Drie vaccins
Er zijn drie vaccins tegen HPV op de markt die zowel voor vrouwen als mannen geschikt zijn. In Nederland wordt het vaccin gegeven dat beschermt tegen de twee typen van het HPV-virus die het meest voorkomen (HPV-typen 16 en 18). De andere twee vaccins beschermen tegen meerdere typen van het HPV-virus.

Door het huidige vaccinatieprogramma zullen per jaar naar schatting 350 minder vrouwen baarmoederhalskanker krijgen en 100 vrouwen minder aan deze vorm van kanker overlijden.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!