Sinds de invoering van het verbod op het weggeven van plastic tasjes zien winkeliers dat consumenten hun gedrag aanpassen.

Er gaan 71 procent minder plastic tasjes over hun toonbank nu de consument ervoor moet betalen. Dit komt naar voren uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau SAMR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

De maatregel is vorig jaar ingevoerd door staatssecretaris Dijksma om het plastic zwerfafval aan te pakken. Uit een landelijke inventarisatie van Rijkswaterstaat blijkt nu ook dat sinds het verbod al veertig procent minder plastic tasjes als zwerfafval eindigt.

‘Nederland was één van de eerste landen die de gratis plastic tas in de ban heeft gedaan om het plastic zwerfafval aan te pakken,’ aldus staatssecretaris Dijksma. ‘De resultaten laten zien dat het verbod op het gratis weggeven werkt, er gaan veel minder plastic tassen over de toonbank. Dat is een grote winst voor het milieu. Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd. Het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water.’

Eigen tas
Voor het SAMR onderzoek werden 300 winkeliers ondervraagd. Food-retailers zoals bakkers en slagers, maar ook markthandelaren zien dat zes op de tien klanten nu een eigen tas meenemen. Bij warenhuizen komt dit uit op ongeveer 40 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbiedt ter vervanging van de plastic tas. Als voornaamste reden hiervoor geven ze dat zij het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant.

Uit het SAMR onderzoek blijkt dat de ondervraagde winkeliers in meerderheid positief zijn over het verbod, waarbij ze de positieve effecten voor het milieu als reden aandragen. Uit een rondgang onder producenten en groothandels in tassen blijkt dat zij eenzelfde afname zien (60 tot 80 procent) van plastic tasjes die zij aan de winkeliers leveren.

Documenten

Rapportage verbod plastic tassen retailers

Bron: Rijksoverheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!