Vooral de bacterie salmonella enteritidis zorgde voor veel meer ziektegevallen

Bijna 2 miljoen mensen werden naar schatting ziek door een voedselinfectie in 2024 in Nederland. Ruim 100.000 mensen meer dan in 2023. Dit blijkt uit het nieuwe jaarrapport over voedselinfecties. Vooral de bacterie salmonella enteritidis zorgde voor veel meer ziektegevallen. Tegelijkertijd nam ook het aantal pluimveebedrijven met salmonella toe. Het RIVM adviseert daarom extra maatregelen om het aantal kippen met salmonella te verlagen.

Extra maatregelen
Er zijn steeds meer kippen besmet met salmonella. Dit leidt ook tot meer besmettingen bij mensen. Het jaarrapport laat zien dat het aantal mensen dat ziek werd door salmonella enteritidis in 2024 hoger was dan in 2015-2019, de jaren voor de coronapandemie. In april 2025 stuurde het RIVM een brief met zorgen hierover aan de ministeries van LVVN(Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur ) en VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Om het aantal salmonella-besmettingen bij kippen terug te dringen, adviseert het RIVM in de brief om extra maatregelen te nemen:

  • Test kippenbedrijven vaker dan nu op salmonella (vaker dan elke acht weken).
  • Deel en onderzoek alle testgegevens beter.
  • Vraag boeren om besmette kippen sneller weg te halen.
  • Een onderzoek te doen naar de verschillen tussen Nederland en andere Europese landen.

Ook E. coli(Escherichia coli), hepatitis A en norovirus vaker gevonden
In 2024 werden ook meer mensen ziek door de E. coli-bacterie en het hepatitis A-virus. Ook het norovirus kwam vaker voor. Waarschijnlijk omdat mensen minder afweer hadden tegen een nieuw soort norovirus.

Ziektelast en kosten hoger
Meestal krijgen mensen met een voedselinfectie last van diarree, overgeven of buikpijn. Soms worden mensen ernstiger ziek, bijvoorbeeld door een leverontsteking of een hersenvliesontsteking. De ziektelast door voedselinfecties was in 2024 hoger dan het jaar ervoor. Dit betekent dat mensen meer klachten hadden en soms langer ziek waren. De totale kosten van deze ziektes waren 566 miljoen euro. Dat is 13 miljoen euro meer dan in 2023.

Salmonella-infectie voorkomen
Salmonella kan in kip zitten, maar zit meestal op de eierschaal en is heel besmettelijk. U kunt de kans op besmetting kleiner maken door:

  • Kip goed gaar te bakken.
  • Eieren goed te koken of bakken.
  • Uw handen te wassen na het aanraken van rauwe eieren.
  • Bewaar eieren gekoeld.

Deze adviezen gelden zeker voor mensen met een zwakke gezondheid. Meer adviezen vindt u op de pagina Maatregelen om voedselinfecties te voorkomen | RIVM.

Samenwerken voor veiliger voedsel
Het RIVM houdt samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Wageningen Food Safety Research (WFSR) bij hoeveel mensen ziek worden door voedsel. Ook kijken zij naar uitbraken en de gevolgen van deze ziektes.

Bron: RIVM