De toezichthouder schrijft dat in haar nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 ‘Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst'

Menselijk, samen en duurzaam. Dat zijn de waarden die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hanteert bij haar toezicht. Omdat deze waarden juist nu essentieel zijn voor goede zorg én goed toezicht. De toezichthouder schrijft dat in haar nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 ‘Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst'. De inspectie gaat keuzes maken op basis van integrale risicoanalyses en kiest vaker voor een gedifferentieerde aanpak.

Antwoord op de ontwikkelingen
Dit meerjarenbeleid is een antwoord op de ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij en borduurt voort op een aantal thema’s van vier jaar geleden. De zorg staat onder druk, volksgezondheid is wereldwijd een vraagstuk. Ook andere omstandigheden beïnvloeden die gezondheid en zorg. Hoe kunnen we goede en veilige zorg beschikbaar houden voor iedereen? Het antwoord dat we hierop in Nederland geven is: passende zorg. Met passende zorg maken we samen de zorg houdbaar en toekomstbestendig. De komende jaren levert ook de inspectie een bijdrage aan de transformatie naar passende zorg. Met als leidraad de waarden menselijk, samen en duurzaam.

Menselijk, samen en duurzaam
Deze waarden betekenen voor de toezichthouder onder meer van ‘zorgen vóór mensen’ naar ‘zorgen mét mensen’. Kijken naar de mens achter de patiënt en oog hebben voor mensen in een kwetsbare positie. En ook de mens achter de zorgverlener zien.

Met samen bedoelt de toezichthouder ‘kijken over grenzen heen’. Inspecteurs stimuleren samenwerking en kijken of partijen ook echt samenwerkingsafspraken maken. Met andere zorgaanbieders, mantelzorgers en bijvoorbeeld organisaties in het sociaal domein en het veiligheidsdomein. Ook de inspectie stemt haar werk af met andere toezichthouders en kennisinstituten, in Nederland en internationaal.

En als derde: goede zorg is duurzame zorg. Het toezicht richt zich op preventie, houdbare en groene zorg. De duurzaamste zorg is zorg die niet geleverd hoeft te worden. Er moeten voldoende mensen en middelen zijn zodat de zorg beschikbaar en toegankelijk is en blijft. En duurzaam gaat ook over ‘groene’ zorg, met zo min mogelijk impact op klimaat en milieu.

Keuzes in het toezicht en ontwikkelen als toezichthouder
De inspectie kijkt ook kritisch naar haar eigen handelen. Iedereen moet kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg en jeugdhulp. Toezichthouden is meer dan controleren op basis van wetten, regels en normen. De inspectie agendeert kwaliteit en veiligheid en stimuleert partijen om hun zorg te verbeteren. Waar nodig treedt ze op. Als goede en veilige zorg in het geding is, laat de inspectie van zich horen.

Het toezicht op de zorg en jeugdhulp is risicogestuurd. De inspectie gaat haar keuzes steeds meer baseren op integrale risicoanalyses. De aanpak wordt gedifferentieerder, afhankelijk van wat een zorgaanbieder zelf al doet om goede en veilige zorg te leveren. De inspectie kijkt sectoroverstijgend en vanuit verschillende perspectieven en er komt meer maatwerk en samenhang in het toezicht. Daarnaast gaat de inspectie verder met datagedreven toezicht.

Jaarlijks zet de IGJ een thema of doelgroep centraal. De inzichten die dit oplevert, zullen breed worden gedeeld. Daarnaast worden de punten uit het meerjarenbeleidsplan uitgewerkt in jaarlijkse werkplannen.

Meerjarenbeleidsplan 2024 - 2027: toezicht op de zorg van nu en in de toekomst

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kiest voor menselijk, samen en duurzaam
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!