Het aantal probleemgebruikers van benzodiazepinen neemt fors toe

Steeds meer mensen kopen online zware slaap- en kalmeringsmiddelen zonder recept, waardoor er geen toezicht is op het risicovol gebruik ervan. Dit blijkt uit onderzoek van AfkickkliniekWijzer.nl naar het kopen en gebruik van benzodiazepinen zonder recept. Het verslavingszorgplatform maakte gebruik van eigen cijfers, zoekmachine tools en nieuwe gegevens van het Zorginstituut Nederland en de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

De slaappillen worden tegenwoordig kinderlijk eenvoudig bij een online webshop besteld, buiten het zicht van huisartsen en apotheken. Dat is niet zonder gevaar. Benzo’s (zoals de groep medicijnen vaak wordt afgekort) staan op de Opiumwet en het gebruik ervan brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Binnen enkele weken van normaal gebruik kan iemand al een verslaving oplopen. Ook is er een groter risico op overdosis of vergiftiging bij niet voorgeschreven middelen.

In het onderzoek komen de volgende belangrijke inzichten naar voren: 

Het aantal probleemgebruikers van benzodiazepinen neemt fors toe.
In het aantal hulpvragen dat op ons platform binnenkwam over het afgelopen jaar, zagen we een stijging van 60% als het gaat om problematisch gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen.

Online is veel meer interesse in het kopen van zware medicatie zonder recept. Afkickkliniekwijzer.nl maakte een analyse van honderden zoektermen van Google. In het afgelopen jaar zochten zo’n 20 tot 30% meer mensen informatie over het gebruik van zware benzodiazepinen zonder recept, waaronder diazepam, lorazepam en oxazepam.

Gevaarlijke research chemicals worden steeds populairder.
Research chemicals zoals bromazolam en pyrazolam, scheikundige klonen van bestaande benzodiazepinen, zijn in 2023 een stuk populairder geworden. Zoekopdrachten naar Bromazolam en Pyrzalom namen in 2023 respectievelijk toe met 67% en 37%.

Het volledige onderzoek is hier te vinden: https://www.afkickkliniekwijzer.nl/medicijnverslaving-nederland-2023

Volgens Paul Jansen van Afkickkliniekwijzer.nl, blijft de verslavingsproblematiek van slaap- en kalmeringsmiddelen meestal verborgen voor de buitenwereld en zijn vaak alleen partners of familieleden op de hoogte. “Hulpverlening en zorgverzekeraars lijken de omvang en maatschappelijke problematiek van benzodiazepinen te onderschatten. Online aanbieders hebben geen enkel zicht op de vaak precaire thuissituatie.”

Gebruikers van benzodiazepinen trekken vaker aan de noodrem dan in het verleden. Jansen: “De hulpvraag om te stoppen wordt steeds meer gesteld, zo laten de cijfers van ons onderzoek zien. Meer voorlichting is nodig om gebruikers te informeren over de gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het essentieel dat er betere begeleiding komt richting de professionele verslavingszorg.”

Waarom dit onderzoek?
Afkickkliniekwijzer.nl hoopt met dit onderzoek de aandacht te vestigen op het toenemende probleem van medicijnverslavingen onder Nederlanders. Doordat zware medicatie zoals benzodiazepinen relatief makkelijk online te bestellen is zonder recept, neemt het aantal probleemgebruikers toe ondanks een lichte daling bij officiële uitgiftepunten.

Huidige overheidsinitiatieven om de illegale verkoop van medicijnen en ‘legale’ verkoop van research chemicals aan banden te leggen, hebben geen oog voor de eenvoudige verkoop van medicijnen door buitenlandse online aanbieders. Nieuwe wet- en regelgeving is volgens Afkickkliniekwijzer.nl noodzakelijk om de verkoop door webshops uit landen als België en Duitsland te controleren en potentieel gevaarlijke research chemicals onder beter overheidstoezicht te plaatsen.

Bron: AfkickkliniekWijzer.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: AfkickkliniekWijzer.nl
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : AfkickkliniekWijzer.nl
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Problematisch medicijngebruik neemt toe door steeds populairder illegale circuit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!