Betrouwbare gegevens over antibioticaresistentie zijn essentieel voor het ontwikkelen van strategieën

Nieuwe gegevens over antibioticaresistentie (ABR antibioticaresistentie ) zijn nu beschikbaar in het zesde jaarrapport van het netwerk voor surveillance van antibioticaresistentie in Centraal-Azië en Europa (CAESAR Central Asian and European Surveillance of Antimicrobial Resistance  ). Deze informatie is van onschatbare waarde om inzicht te krijgen in de aard en omvang van antibioticaresistentie en het stellen van prioriteiten in de bestrijding ervan. De publicatie van het CAESAR-rapport is een van de activiteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europa in het kader van de Wereld Antibiotica Bewustwordingsweek. Het WHO-samenwerkingscentrum voor epidemiologie en surveillance van antibioticaresistentie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is medeauteur van het rapport.

Zesde CAESAR-jaarrapport
Het zesde CAESAR-jaarrapport bevat cijfers over antibioticaresistentie in twaalf landen in de WHO Europa regio – Armenië, Wit Rusland, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Montenegro, Noord-Macedonië, Moldavië, de Russische Federatie, Servië, Zwitserland, Turkije en Oekraïne – en Kosovo (in de context van resolutie 1244 van de Veiligheidsraad Verenigde Naties (1999)). Uit de cijfers in het rapport blijkt dat resistente micro-organismen regelmatig voorkomen in ziekenhuizen in veel Europese en Centraal-Aziatische landen. Het benadrukt het belang van effectieve maatregelen om infecties te voorkomen en te bestrijden in deze regio.

ABR-surveillance in Europa
Betrouwbare gegevens over antibioticaresistentie zijn essentieel voor het ontwikkelen van strategieën om de verspreiding van resistente micro-organismen tegen te gaan, maar in veel Europese landen zijn deze gegevens niet of schaars aanwezig. Het CAESAR-netwerk is opgericht in 2012 als een samenwerking tussen het RIVM, WHO-Europa en ESCMID European Society of Clinical Microbiology and Infectious Disease  (de Europese vereniging voor medische microbiologie en infectieziekten). Het doel van dit netwerk is om de landelijke surveillance van ABR in de niet-EU European Union   landen binnen de Europese regio te helpen verbeteren. Het WHO-samenwerkingscentrum voor epidemiologie en surveillance van antibioticaresistentie van het RIVM helpt de landen met het verzamelen, analyseren, interpreteren en rapporteren van ABR-surveillance gegevens. Het aantal landen/gebieden dat data heeft aangeleverd voor het jaarrapport is sinds de oprichting van het netwerk gestegen van vijf naar dertien.

CAESAR Jaarverslag 2020 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe cijfers over antibioticaresistentie in Europa
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 19 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!