Mensen krijgen de meeste aluminium binnen via voedsel en drinkwater, en raken dat grotendeels weer kwijt via de ontlasting

De totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem ligt ruim beneden de gezondheidskundige grenswaarde. Dat is de hoeveelheid die je dagelijks kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  .

Weinig blootstelling aluminium in verzorgingsproducten
Het onderzoek laat zien dat de blootstelling aan aluminium bij het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant en zonnebrand, heel laag is: aluminium uit persoonlijke verzorgingsproducten dringt nauwelijks door de huid heen.

Meeste aluminium via voedsel
Mensen krijgen de meeste aluminium binnen via voedsel en drinkwater, en raken dat grotendeels weer kwijt via de ontlasting. Aluminium komt veel voor in de bodem en wordt door gewassen opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om graanproducten, groenten, cacao en chocoladeproducten. Het gehalte in fruit en vlees- en visproducten is over het algemeen laag. In sommige voedingssupplementen op basis van klei, zoals poeder of tabletten, kan ook veel aluminium zitten. Daarom wordt volwassenen afgeraden om vaak of langdurig ontslakkingsklei te gebruiken en zwangeren om zwangerschapsklei in te nemen.

Vaccins en medicijnen
Sommige vaccins bevatten aluminium, dat is nodig om de werkzaamheid te verbeteren. Voor jonge kinderen zijn vaccinaties dus ook een bron van blootstelling. De veiligheid van deze vaccins is bewezen en alle vaccins worden continu in de gaten gehouden. Voor volwassenen kunnen maagzuurremmers die aluminium bevatten een grote bron van blootstelling zijn. De bijsluiters van dit type maagzuurremmers bevatten daarom het advies om ze niet langdurig te gebruiken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Totale blootstelling aan aluminium niet schadelijk voor gezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!