Zwangere vrouwen kunnen laten onderzoeken of hun ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  concludeert in haar uitvoeringstoets dat het haalbaar is om per april 2023 de niet-invasieve prenatale test (NIPT niet-invasieve prenatale test ) in het landelijke screeningsprogramma in te voeren.  Voortvarende voorbereiding door de betrokken partijen is een voorwaarde voor de implementatie in april 2023.

Zwangere vrouwen kunnen laten onderzoeken of hun ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Lange tijd werd dit gedaan met de combinatietest. Sinds 2017 kunnen zwangere vrouwen ook voor een ander onderzoek kiezen: de NIPT. De voorwaarde is nu nog dat de vrouwen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar deze test (TRIDENT-studies). De NIPT is een betere test; de uitslag klopt vaker dan bij de combinatietest.

In de uitvoeringstoets geeft het RIVM duidelijkheid over de haalbaarheid en randvoorwaarden van de invoering van de NIPT in het reguliere screeningsprogramma. Het is ingewikkeld maar haalbaar om de NIPT in te voeren. Er is hiervoor voldoende draagvlak bij de beroepsgroepen en andere betrokken partijen. Het blijkt niet wenselijk om ook de combinatietest te blijven aanbieden. Nog maar weinig zwangere vrouwen kiezen voor deze test en het is daarom niet houdbaar om een goed landelijk aanbod beschikbaar te blijven stellen.

Het RIVM heeft deze uitvoeringstoets in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport   verricht. De minister van VWS zal de uitvoeringstoets aanbieden aan de Tweede Kamer. Rond de zomer zal de minister van VWS zijn beleidsreactie op deze uitvoeringstoets geven.

Download: Uitvoeringstoets NIPT


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Invoering NIPT in reguliere screening per 2023 haalbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!