Ooit je afgevraagd tijdens het shoppen, boodschappen doen, tijdens een lange wandeling waar is er een toilet?

Ik zelf heb dat zelf eigenlijk nooit als een probleem ervaren. Kan het lang ophouden gelukkig. Door mijn redactiewerkzaamheden voor de Zorgkrant krijg ik veel vragen / verzoeken om ergens aandacht aan te besteden en zo ook voor de Nationale plasdag die op donderdag 19 september plaats gaat vinden. Een prima initiatief, waar we direct onze medewerking aan konden verlenen door er in ieder geval aandacht aan te besteden. Het is een voor veel mensen een groot probleem. Mensen kunnen en durven de deur zelfs niet uit, omdat deze mensen nu eenmaal snel en soms vaak naar het toilet moeten. Vooral mensen met nier problematiek. Als "gezonde graag wandelende Nederlander"sta je er niet zo snel bij stil! Heb toch de proef op de som genomen en een dagje gaan shoppen. Ik woon in Veenendaal, dus niet zo'n heel groot centrum en inderdaad geen openbare toiletten gevonden. Wel toiletten in horeca gelegenheden, betaalde mogelijkheden in een overdekt winkelcentrum en een lastig toilet in de Hema. Dus inderdaad het ophouden van je plasdrang is een noodzakelijk kwaad. Enkele weken geleden liep ik de Airborne wandeling waar volop toiletten voor de valide mens langs de route te vinden waren. Heren en dames mogelijkheden. Lange rijen bij de "plascabines" Enkele particulieren hadden hun deuren geopend voor de toch wel noodzakelijke plasstop! Heb me tijdens het lopen afgevraagd of het ophouden van je urine voor zowel de valide alswel de nietvalide mens gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn.

Deze vragen zag ik beantwoord via Iris Koning (betrokken bij de Continentie Stichting Nederland) door een uroloog

Ik vroeg mij af wat het risico is van het moeten ophouden van je plas. De urine blijft natuurlijk wel achter in je blaas.

Antwoord: Het even ophouden van de plas om een toilet te vinden waar je kunt plassen kan natuurlijk geen kwaad. Anders wordt het wanneer het ophouden van de plas een (ingesleten) gewoonte wordt.

Een voorbeeld hiervan zie soms bij kleine kinderen die niet willen ophouden met het spel waarmee ze bezig zijn en daarom zo lang mogelijk op proberen te houden. Op een bepaald moment gaat het dan vaak toch mis en plassen ze in de broek. Soms kunnen ze het als deze gewoonte aanhoudt echter zo lang ophouden dat het aandranggevoel om te plassen niet meer op de normale wijze gevoeld wordt als de blaas vol is. Ook zie je vaak dat kinderen met dit probleem dat ook wel "dysfunctional voiding” wordt genoemd niet goed leegplassen wanneer ze op toilet zijn. Ze nemen niet de tijd (omdat ze niets willen missen van het spel bijvoorbeeld) om goed uit plassen en komen soms zelfs met half opgetrokken broek van het toilet naar buiten.

Een ander voorbeeld van chronisch te lang ophouden zie je soms bij patiënten met een beroep waarbij het niet altijd makkelijk is om bij een volle blaas op tijd naar het toilet te gaan. Vrachtwagenchauffeurs op de lange trajecten kunnen vaak niet zomaar de truck aan de kant zetten als ze moeten. Sommigen houden het zo lang op dat ze de drang op bepaald moment minder gaan voelen en als ze dan uiteindelijk kunnen plassen is de blaasspier enigszins “overdekt” geraakt waardoor het plassen dan moeilijker gaat en lang duurt. Iemand die jaar-in-jaar-uit zo leeft krijgt op bepaald moment een zodanig overdekte blaas dat de kracht om samen te trekken voor een normale plas volledig verdwenen is. Zo iemand kan dan in de situatie komen dat hij helemaal niet meer kan plassen. In zo’n geval moet de urine dan met een catheter verwijderd worden en is het maar de vraag of de blaasspier daarna voldoende herstelt om zijn normale functie weer uit te oefenen.

En het risico van het niet kunnen legen van bijvoorbeeld een verblijfscatheter bij mensen in een rolstoel. Deze mensen hebben überhaupt al plasproblematiek. Kan die ook te vol worden?

Antwoord: (Rolstol)patienten met een verblijfskatheter hebben in het algemeen een blaas die onvoldoende functioneert en zich dus niet goed kan ledigen. De verblijfskatheter is ofwel via een slang aan een opvangzak aangesloten en loopt dus altijd leeg in de zak (die dan wel af en toe in het toilet geleegd moet worden), ofwel met een stopje of klepje afgesloten. In het laatste geval moet de patient natuurlijk op gezette tijden naar het toilet gaan om het stopje/klepje te openen zodat de blaas via de catheter leeg kan lopen. Dus ook een patient met een verblijfskatheter moet regelmatig opvangzak of blaas ledigen in een toilet dat geschikt is voor rolstoelpatienten.

In ons land kampen ruim 3,5 miljoen mensen met een vorm van plasproblemen.Het is dus van belang dat er in de steden voldoende openbare toiletten zijn voor de valide en niet valide mensen. Voor meer informatie over de nationale plasdag en de Continentie Stichting Nederland kijk hier!

Succes met deze actie
John


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 16 sep 2019
  • Naam blogger: John Henstra

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!