De medewerker van een Nederlandse vaccinproducent, die begin april besmet raakte met het poliovirus, draagt het virus niet meer bij zich.

Er zijn geen andere mensen besmet geraakt en de medewerker kan nu ook geen andere mensen meer besmetten. De GGD stopt de dagelijkse monitoring van de medewerker en de gezinscontacten. Alle maatregelen die uit voorzorg zijn genomen zijn opgeheven.

Omdat de medewerker gevaccineerd is, kon hij zelf niet ziek worden van het poliovirus. Wel droeg deze medewerker het virus bij zich en kon hij het verspreiden via de ontlasting. De medewerker verkeerde in thuisisolatie. De GGD heeft regelmatig de medewerker en zijn omgeving onderzocht op het poliovirus. Na 29 dagen is de uitscheiding van het poliovirus gestopt en is er geen risico meer op verspreiding. Door intensieve monitoring en strikte hygiënemaatregelen in de thuissituatie is voorkomen dat er andere besmettingen zijn opgetreden. Ook wordt de intensivering van de rioolwatersurveillance afgebouwd.

Vaccinatie polio
In Nederland krijgen kinderen vanaf de leeftijd van twee maanden een inenting tegen polio. Daarmee is het grootste deel van de bevolking beschermd tegen deze ziekte. Het is desondanks belangrijk gerichte maatregelen te nemen rondom een persoon die besmet is geraakt, omdat in Nederland ook mensen niet zijn gevaccineerd tegen polio.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!